Surfen naar uw dokter

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Met een simpele muisklik een afspraak maken met uw huisarts, tandarts of psycholoog. MTC ontwierp een on-lineafsprakensysteem.

M TC, voluit Medical Travel Care, is drie jaar na zijn oprichting uitgegroeid tot een artsendienstenbedrijfje. Oprichter Pieter Vanderschaeve (37) zocht al geruime tijd naar een methode om de lange wachttijden in zijn groepspraktijk van vier huisartsen het hoofd te bieden. “Wenende kinderen, hoestende oudjes en nerveuze artsen,” schetst hij karikaturaal de toestand in het artsenkabinet. Maar sinds in april 2002 afspraken gemaakt kunnen worden via de website afspraken.be, zijn die voorbij.

Patiënten kunnen met het gratis systeem rechtstreeks een afspraak maken in de agenda van hun huisarts of een andere paramedicus. De aangesloten huisartsen die zich registreren via medici.be, een andere site van MTC, kunnen hun agenda volledig on line beheren. Bovendien kunnen zij via dit systeem een afspraak maken voor hun patiënt bij een collega-specialist. Voor wie niet vertrouwd is met het internet, of niet beschikt over een computer is er één telefoonnummer voor de hele regio. “En natuurlijk kan iemand nog steeds bellen met zijn huisarts. Ook dringende oproepen kunnen nog steeds.”

De website groepeert vandaag 350 Vlaamse huisartsen (2 procent van het totaal), ook het Auroraziekenhuis uit Oudenaarde maakt gebruik van het systeem. “Ik geef toe dat ik had verwacht dat we na een jaar verder zouden staan, maar ik maak me sterk dat 20 % mogelijk moet zijn,” zegt Pieter Vanderschaeve. “Het voorbije jaar werden al 100.000 afspraken via de site gemaakt, en sindsdien verdubbelt dat aandeel elke vier maanden.”

Toen MTC gestart werd, was het de bedoeling om een pool van Vlaamse huisartsen in buitenlandse hotels gedurende enkele weken per jaar te stationeren. “Met het Sheraton-hotel in de Algarve hebben we zo’n pool opgezet,” vertelt Pieter Vanderschaeve. “Ze hadden er een gebrek aan artsen en via een Vlaamse manager die daar aan de slag is, kwam het tot een samenwerking. Vandaag hebben we een pool van zestig artsen die er om beurt aan de slag zijn.” Hij droomt intussen luidop van een grootschaliger samenwerkingsproject. Toch maar even zijn agenda checken.

Lieven Desmet

“Het voorbije jaar werden al 100.000 afspraken

via de site gemaakt en sindsdien verdubbelt dat

aandeel elke vier maanden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content