Surf naar het beste hotel

Roel Van Espen medewerker Trends

Een op de drie Belgen doet een beroep op het internet om een hotelkamer te boeken. Wij testten enkele populaire websites uit.

Googel de zoekterm ‘hotels’ en u wordt overspoeld door websites waarmee u de beschikbaarheid en de prijzen van hotels kunt checken. Doorgaans kunt u meteen ook een verblijf boeken via uw creditcard. Behalve bij Belgische initiatieven zoals Hotels.be en BoekUwHotel.be kunt u terecht op internationale websites als Hotels.com en Booking.com, die naar eigen zeggen respectievelijk 150.000 en 300.000 accommodaties wereldwijd inventariseren. Andere bekende namen zijn Expedia (140.000 hotels) en Priceline.com (200.000 hotels).

Vergelijkers van vergelijkers

Websites waarmee u het gigantische hotelaanbod op het internet kunt doorzoeken, zijn handig, maar de prijzen op die websites kunnen erg verschillen. Om het goedkoopste aanbod te zoeken, bestaan er overkoepelende initiatieven, die de prijzen op de andere hotelsites vergelijken. Een gevestigde waarde is Hotels Combined, dat beweert dat het de tarieven op meer dan honderd websites vergelijkt. Daarnaast is er het jongere maar vergelijkbare Trivago, dat naar verluidt 190 hotelsites — goed voor 670.000 hotels — doorzoekt. Bij onze steekproeven kwam Trivago inderdaad als de meest uitgebreide website uit de bus: voor zowat elke stad troffen we daar meer hotels aan dan op Hotels Combined.

Op Trivago en Hotels Combined kunt u via een zoekmodule uw bestemming, de periode van het verblijf en het aantal personen opgeven. Via het menu links kunt u de resultaten filteren op basis van de prijs, de beoordeling en faciliteiten zoals wifi, parkeergelegenheid, de aanwezigheid van een tennisbaan en een zwembad enzovoort. U kunt de prijzen bekijken die de verschillende hotelwebsites aanrekenen. Zo ziet u welke de goedkoopste is en hoeveel geld u kunt uitsparen. Volgens Hotels Combined kunt u op die manier tot 80 procent besparen. Wij stelden bij onze steekproeven prijsverschillen tot 60 procent vast.

Hoe flexibeler, hoe voordeliger

Ligt de datum van uw verblijf niet vast, dan is het interessant Wotif te raadplegen. Met die website kunt u hotels in een bepaalde stad zoeken. Ze toont de kamerprijzen over verschillende dagen. Zo komt u erachter welke de goedkoopste dagen en periodes zijn. Wij deden de test voor een hotelkamer in Milaan in het midden van de zomervakantie. De prijs schommelde tussen 149 en 213 euro per nacht, met amper twee dagen verschil. Wie flexibel is, kan deze kamer dus reserveren tegen een korting van 30 procent.

Goed om te weten is dat steeds meer hotels en hotelwebsites de mogelijkheid bieden een gereserveerde hotelkamer kosteloos te annuleren tot een of twee dagen voor uw aankomst. Het kan dus geen kwaad een kamer te reserveren en die eventueel af te zeggen als u later iets beters vindt. Met lastminuteaanbiedingen kunt u nog mooie koopjes doen.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content