Surf en vergelijk

Roel Van Espen medewerker Trends

Een slimme consument vergelijkt prijzen en het internet is daarvoor het ideale kanaal. Op sommige websites kunt u vrijblijvend offertes bij meerdere handelaars aanvragen.

Bobex.be is de pionier in on-lineoffertes in ons land. U kunt er prijsvoorstellen op aanvragen voor zeer uiteenlopende producten en diensten, vanaf zonneboilers en fruitkorven tot privédetectives en vertalers. U kunt er zoeken op trefwoord, maar er is ook een alfabetisch overzicht. Daarin staat een twintigtal hoofdrubrieken en een massa onderverdelingen. Bobex.be heeft kort geleden Offertex.be overgenomen. Daarop kunt u zoeken via het zoekveldje of via de zeven hoofd- en de tientallen subcategorieën. Net zoals op Bobex.be kunt u er terecht voor een breed gamma van producten en diensten. Op termijn wordt het aanbod van beide websites samengevoegd.

Vergelijkbaar is Aankoper.be: ook daar reikt het ruime aanbod van autobanden en mazouttanks tot containerverhuur, onderverdeeld in honderden categorieën. U kunt er echter alleen zoeken in de aangereikte rubrieken en niet via een zoekvakje. Het aanbod bij be.tellus.com, de Belgische tak van TellUs, ontgoochelde een beetje. Companeo.be richt zich specifiek op bedrijven. U zoekt er op trefwoord, of in een van de zes hoofdrubrieken met subcategorieën.

Verscheidene leveranciers tegelijk

De offertewebsites werken doorgaans op dezelfde manier: u vult een aantal gegevens in, waarna de aanvraag wordt doorgestuurd naar enkele leveranciers, dienstenverleners of fabrikanten. Op sommige websites moet u — afhankelijk van wat u zoekt — meer details opgeven dan op andere. Met wat geluk krijgt u na enkele dagen een paar offertes in uw mailbox. De verdere afhandeling gebeurt rechtstreeks tussen u en de verzender. Wij waren verrast door het aantal relevante offertes dat we binnen enkele dagen ontvingen. In de meeste gevallen waren dat er tussen drie en vijf.

Handig is dat u op die manier in één keer verscheidene leveranciers tegelijk kunt contacteren. Gedaan dus met zelf handelaars te zoeken, hen te contacteren en de offertes op te volgen. U hoeft er niet eens de deur voor uit. Een extra troef van de vergelijkingssites is dat ze volkomen gratis zijn. Niet de koper, maar de leverancier betaalt voor die dienst. Bovendien is er geen enkele aankoopverplichting: alle offertes zijn vrijblijvend.

Aangezien de offertewebsites vaak andere handelaars bereiken, raden we aan een aanvraag op meerdere websites in te dienen: zo maakt u meer kans op een interessante aanbieding. Besef wel dat uw e-mailadres op die manier op commerciële mailinglijsten terechtkomt. Als u in de toekomst liever niet te veel reclame wilt ontvangen in uw mailbox, dan gebruikt u het beste een apart of tijdelijk e-mailadres om offertes aan te vragen.

Bouwers en verbouwers

Expert-offerte.be richt zich vooral op bouwers en verbouwers. Dat geldt eigenlijk ook voor Offertelijn.be, Offertesite.be en Offrea.be, die een aparte rubriek hebben voor algemenere aanvragen. Voor verzekeringen zijn er enkele vergelijkingssites — zoals Eccent.be, Assurtel.be en Mefirst.be — waarop u in één keer offertes kunt aanvragen bij meerdere maatschappijen om bijvoorbeeld uw auto, uw woning, een reis of een schuldsaldo te verzekeren. Ook OnafhankelijkAdvies.be is een bezoekje waard, al bereikt u daar minder verzekeraars mee. We namen ook een kijkje op Verzekering.be, maar het aanbod van die website vinden we te beperkt.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content