SUNFIELDS. KERST ZONDER BRAND

Een kerstboom die niet in brand schiet en de rest van het jaar dient als kamerplant ? Dat heten de sterke punten te zijn van de Tiki Tree uit Lochristi. Of juister : uit Hawaï.

“Krisissen zijn uitdagingen, ” propageerde André Leysen al een tijdje geleden. Het echtpaar Philippe en Lieve Sonneville uit Lochristi geeft hem gelijk. Philippe en broer Chris Sonneville, beiden importeurs en exporteurs van kamerplanten, tekenen voor de nieuwe firma Sunfields.

De export van warme kasplanten doet het momenteel allesbehalve goed ; vooral de Italiaanse konkurrenten pikken marktaandeel in. Vandaar dat de broers Sonneville, die in betere tijden niet aan partikulieren leveren, op zoek gingen naar nieuwe afzetgebieden en produktdifferentiatie. Dat bracht hen meteen bij de kerstboom. Die sukkelaars worden jaarlijks met miljoenen de das omgedaan, zijn licht ontvlambaar en worden, eenmaal na de feesten, genadeloos door het vuur verslonden.

In deze tijd van milieubezorgdheid moest daar een gat in de markt liggen, oordeelden de Sonnevilles. En zie : ze vonden de Tiki Tree ; de milieuvriendelijke kerstboom die niet hoeft omgehakt te worden, die niet bij de minste vonk in vlam schiet én die na de kerstperiode simpelweg als kamerplant in de woonkamer blijft staan. In de handen van ervaren marketeers een suksesprodukt bij uitstek, zo lijkt het.

Echt nieuw is de Tiki Tree als produkt nochtans niet. Hij siert al eeuwenlang het zonovergoten eiland Hawaï. Sunfields, dat de niet-wintervaste kamerplant nu importeert, hoopt hem hier wel de status van kerstboom te bezorgen. Moeilijk heet dat niet te zijn. Hij heeft, net als de klassieke kerstboom, symmetrische verdiepingen van horizontale takken die op regelmatige afstanden van de houtige stam staan. De Tiki Tree is piramidevormig, groeit zo’n twintig centimeter per jaar én zijn naalden zouden minder prikken dan die van zijn doordeweekse kollega.

Maar er zijn ook verschillen. De Tiki Tree wordt niet omgehakt, is niet ontvlambaar ; hij verliest zijn naalden niet én hij wordt thuisgeleverd.

Voordelen waarvoor u natuurlijk wel de portemonnee moet open doen. Immers, de benaming Tiki Tree is gepatenteerd en, via postorderverkoop thuis besteld, kost het boompje u 1895 frank.

Nu nog even wachten op een potentiële, toekomstige konkurrent. Met het opheffen van het handelsembargo tegen Klein-Joegoslavië maakt de Servische spar Picea omorica zich weer klaar om de wereld te veroveren als dé kerstboom. De serviër onderscheidt zich van de andere sparren doordat de onderkant van zijn naalden sneeuwwit is. Precies echt.

CHRIS EN LIEVE SONNEVILLE (SUNFIELDS) Kamerplant uit Hawaï moet brandvrije kerstboom worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content