STYLE. TELEVISIE

ONTSLUITING

Vietnam was nog niet zo heel lang geleden een land dat de buitenlanders liever zag gaan dan komen. Nog geen tien jaar geleden liet het land slechts twintigduizend bezoekers per jaar toe, dit jaar worden zomaar eventjes drie miljoen toeristen verwacht. Vooral sinds de Amerikanen het handelsembargo opgaven, is het hek helemaal van de dam. Aan een razendsnel tempo worden hotels opgetrokken. Het stadsbeeld van Hanoi verandert bijna dagelijks en van het oude stadscentrum zal, bij gebrek aan een ernstige stadsplanning, binnenkort niet veel meer overblijven. Amper een paar weken nadat ze Havana aandeden, trekken Karl Symons en Francesca Vanthielen opnieuw naar een gebied waar het toerisme tot voor kort zo goed als onbekend was. In Hanoi en omgeving gaan ze op verkenning met de fietstaxi en brengen ze een bezoek aan onder meer Hoa Bihn, het etnische lappendeken van Vietnam en Halong Bay waar de film “Indochine” gedraaid werd.

VTM, zondag 17 december, 18 u.

WEELDEMAATSCHAPPIJ

Terwijl de kerstlichtjes elke avond ontstoken worden en het hele westelijke halfrond zich opmaakt om het jaarlijks weerkomende feest van de overdaad te vieren, is de tijd misschien rijp voor een streepje bezinning. Zo moet men bij Arte gedacht hebben toen men het tema luxe in de programmering opnam. Op zondag pakt de zender immers uit met de dokumentaire “Hebben we luxe nodig” van Hans Magnus Enzensberger, een eerste reportage in een reeks die Arte gepland heeft rond het begrip “pump and circumstance”. Uitgangspunt is de vraag wat al die luxe die ons omringt te betekenen heeft. Champagne zal dezer dagen weer rijkelijk vloeien, snelle glitterwagens rijden in overvloed rond, aan komfortmiddelen is er geen enkel gebrek… De schaarse goederen zijn veeleer rust, ruimte en frisse lucht geworden…

Arte, zondag 17 december, 22 u.35

AFRIT 9

Vanaf het begin van volgend jaar krijgen de BRTN-klassiekers “Echo” en “Terloops” er een kersvers broertje bij. Fred Janssen verzamelde (onder meer uit het voortijdig ter ziele gegane programma Couleur Locale) een aantal mensen rond zich met de bedoeling “in de geest van Echo” elke week een programma te maken over mensen die net het grote nieuws niet halen, maar toch de moeite lonen om eens een keertje op de buis te brengen. Het programma, dat aanvankelijk “Diverse Feiten” als werktitel meekreeg, komt nu op het scherm van de openbare omroep onder de titel Afrit 9. De eerste uitzending gaat door op oudejaarsavond op TV1 en wordt de woensdag daarop herhaald.

TV1, zondag 31 december, 20 u. en woensdag 3 januari, 20 u.

Een lach en een traan

Ooit was er sprake van om Hugo Claus voor te dragen voor de Nobelprijs Literatuur. De prijs kreeg hij (voorlopig) niet, maar dat neemt niet weg dat de Vlaamse auteur ook in het buitenland een vrij grote bekendheid geniet.

We schrijven 1939. De nakende Tweede Wereldoorlog werpt reeds zijn schaduw vooruit over Vlaanderen. Staf Seynaeve brengt van een dienstreis een Hitler-popje mee als geschenk voor zijn zoontje Louis. Tegelijk gaan er in de omgeving toch al stemmen op tegen de nationaal-socialisten. In zijn familie treft Louis zowel aanhangers als tegenstanders van de Nieuwe Orde aan. De 14-jarige Louis ondervindt aan den lijve hoe sterk de Duitse propaganda het vooroorlogse België infiltreert…

Dat is het uitgangspunt van het epos, Het Verdriet van Vlaanderen, dat onze nationale dichter-schrijver Hugo Claus over het leven in het landelijke Vlaanderen van de jaren ’30 en ’40 schreef en dat later niet alleen tot een film werd verwerkt, maar ook tot een meerdelige televisiereeks die al op verscheidene zenders in afleveringen werd uitgezonden (uiteraard op BRTN enkele jaren geleden, maar ook op RTBf en op de Nederlandse buis). Arte doet het op 21 en 22 december nog eens over in twee schuifjes van elk anderhalf uur. Op donderdag 21 december zit het eerste deel van het toch wel merkwaardige werkstuk zelfs vervat in een heuse België-avond op de Frans-Duitse kultuurzender. Die eerste avond zend de zender tevens een interview uit met de auteur, gevolgd door een uitzending van de “komedie” Het Sakrament, die in 1989 onder de regie van Claus tot stand kwam. Arte kondigt aan dat deze film in “Originalton mit Unterschriften” wordt uitgezonden. Bij “Het Verdriet” staat die vermelding er niet bij, wat het ergste doet vrezen voor een gedubde Franse of Duitse versie.

Met “Het Sakrament” worden we verplaatst naar het Vlaanderen van de jaren ’50. Een verhaal Omtrent Deedee en de familie Heylen die zich verzameld heeft in de woning van de pastoor om de sterfdag van moeder Heylen te gedenken. Tot dan toe had Natalie, die bij de pastoor dient, alle spanningen tussen de familieleden met de mantel der liefde kunnen bedekken. Maar dit jaar zal het tot een uitbarsting komen die uiteindelijk zal uitdraaien op een katastrofe. “Het Sakrament” is de verfilming van een van Claus’ kamertoneelstukken, dat eveneens in 1989 ontstond. Op een zachtjes humoristische wijze vertelt het over de zoektocht naar de liefde. De Claus-tweedaagse vormt alvast een mooie gelegenheid om voor een aantal uren ondergedompeld te worden in het universum van één van onze grootste na-oorlogse auteurs.

RUDI MACKINTOSH

Arte, donderdag 21 en vrijdag 22 december, vanaf 20 u.40

Hugo Claus Twee opeenvolgende dagen in de schijnwerpers bij Arte.

TELEX

Nietsvermoedende mensen worden op een soms erg ingenieuze manier geld afhandig gemaakt. Soms komt het uiteindelijk toch tot een veroordeling, maar meestal blijft het geld achteraf spoorloos. Jambers rapporteert over de slachtoffers van oplichters…

VTM, donderdag 14 december, 21 u.30

Nu het proces Laplasse heropend is, komt de reportage van Dirk Mampaey over Leo Vindevogel, de oorlogsburgemeester van Ronse, precies op tijd. In Panorama…

TV1, donderdag 14 december, 22 u.15

Gerrit Kuylaerts komt in 1991 na 8,5 jaar gevangenis voor de moord op zijn stiefmoeder op vrije voeten. In de cel begon hij te schrijven, zijn eerste boek werd in 1993 gepubliceerd. Een reportage over wederaanpassing in Nulpunt.

Ka 2, zondag 17 december, 22 u.25

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content