STYLE. REIZEN

VEILIG KENYA

In Kenya is een Tourism Protection Unit opgericht, 28 man sterk en met als opdracht het steeds groeiend aantal aanvallen op toeristen in te dijken. De overheid wil op deze manier het vertrouwen van de reiziger herwinnen en zo haar toeristische industrie, vorig jaar goed voor 500 miljoen dollar inkomsten in vreemde deviezen, ondersteunen. De voorlopige cijfers voor 1995 zijn echter weinig bemoedigend en tonen een sterke daling in aantal aankomsten van toeristen.

GROENER STOCKHOLM

Het stadsbestuur van Stockholm heeft beslist een “vergoeding” te eisen voor het rijden met de auto in het stadscentrum. Elk ritje met de vierwieler zou in de Zweedse hoofdstad 25 kronen, een goede 100 frank, gaan kosten tegen het jaar 1999. De totale opbrengst wordt geschat op 2 miljard kroon.

Rondom het stadscentrum zullen 28 betaalstations gebouwd worden. Met dit geld wil het stadsbestuur een netwerk van autosnelwegen bouwen. Bijkomende motivering : de reduktie van de pollutie in de stad.

LAAGSEIZOEN SKIEN IN OOSTENRIJK

Januari is een schitterende periode om te gaan skiën : geen gedrang aan de liften, verlaten pistes en aantrekkelijke prijzen. In Galtür bijvoorbeeld kan men van 13 tot 20 januari ’96 het “januari-arrangement” boeken. Dit omvat biezonder voordelige overnachtingen inclusief een gratis skipas voor 6 dagen. Zeven nachten in een viersterrenhotel met halfpension kan vanaf 16.650 frank per persoon ; in een hotel of gasthof uit de driesterrenkategorie met halfpension kosten 7 overnachtingen ongeveer 13.700 frank ; en in een ontbijtpension betaalt een persoon voor een week circa 8300 frank.

In Lermoos, gelegen in de zogeheten Schneearena Tiroler Zugspitze, zijn er “Super Skiweken” van 6 januari tot 4 februari ’96. Een week verblijf in een privé-kamer en een “Happy Skicard” voor 108 bergbanen en skiliften kost nauwelijks 383 schilling, reken zo’n 6900 frank. Ook de skibus, die de plaatsen Ehrwald (Zugspitze), Biberwier (skigebied Marienberg) met Lermoos (skigebied Grubigstein) verbindt, is dan gratis.

Tourismusverband, A-6563 Galtür/Tirol, Oostenrijk.

tel. 00/43/5443-521 of fax 00/43/5443-521-76

Tourismusverband Lermoos, A-6631 Lermoos, Oostenrijk.

tel. 00/43/5673-2401 of fax 00/43/5673-2694

Kerst in Wonderland

Een engel in een glazen bol, een sneeuwrotonde aan de voeten van Doornroosje, een muzikale komedie en tienduizenden gekleurde lampjes. Het Parijse Disneyland viert Kerstmis. Het laagseizoen kent even een hoogtepunt.

Mickey, Minnie en Donald maken zich in Marne-la-Vallée bij Parijs op voor de langste kerst aller tijden. Op 18 november openden ze, in aanwezigheid van le tout Paris, het kerstkleedje van Disneyland. Een kleedje dat pas wordt afgelegd op 7 januari 1996.

Te midden van het laagseizoen moeten vooral de twee weken kerstvakantie uitgroeien tot hét hoogtepunt van het intusssen uit het financiële dal kruipende Parijse Disneyland. Wie dacht cadeautjes te krijgen van de uit Finland overgevlogen Santa Claus, mag zijn fantazieën opbergen. De kerstvakantie is door Disneyland gebombardeerd tot een hoogseizoen-eiland binnen het laagseizoen dat officieel nog loopt tot 1 maart.

Wie desondanks, met de kinderen of kleinkinderen, toch mét Micky, Minnie en Donald kerst wil vieren, betaalt 1200 frank dagtoegang. Kinderen ouder dan 3 betalen 930 frank ; wie jonger is, kan gratis genieten.

Eenmaal binnen in het paradijs bent u, zelfs tegen dergelijke prijzen, meteen in hogere kerstsferen. Tienduizenden gele, rode, groene, roze en blauwe lampjes minutieus aangebracht op enorme bogen, bezorgen het hele park een feeërieke verlichting. In Disneyland overheersen de ooh’s en aah’s. Ook al is het kindergekrijs nooit ver weg. De ene zet zijn keel open omwille van de koude voetjes ; een gevolg van het al te lange wachten bij de zoveelste attraktie. De ander laat zijn keelgeluiden horen omdat papa- of mamalief zich niet laten strikken door de verfijnde marketingtechnieken van het pretpark.

Wie zichzelf kan overgeven aan de tot virtual reality verworden fantaziewereld van Marne-la-Valleé zal, misschien nog meer dan de meegereisde peuters, kleuters of pubers, ten volle genieten.

Kerst in Disneyland is meer dan de twintig meter hoge, echte Amerikaanse en dus plastieken kerstboom aan de ingang, de regelrecht uit Lapland overgevlogen kerstman, de engel in de glazen bol, de sneeuwrotondes, de kerstparades en dito diners. Alles en iedereen is voor kerst in Disneyland op zijn best uitgedost.

En wie denkt dat hij het toch al allemaal eens heeft gezien, zit ook al fout. De kerstman heeft dan toch een cadeau : de kerstparade opent met praalwagens uit de jongste tekenfilm van de Disney-studio’s Pocahontas. Ook dat Indiaantje draait mee in de kerstcarrousel van Mickey, Minnie en Donald. Willen of niet.

CORINE LEUNENS

Voor meer info tel. 0800/19 191 of bij uw reisagent.

Kerst in Disneyland Van half november tot begin januari.

TELEX

Het aantal passagiers vervoerd door de Europese luchtvaartmaatschappijen is in de maand oktober gestegen met 9,1 %. De grootste groei manifesteerde zich op de Noordatlantische routes (11,6 %), terwijl het passagiersverkeer naar het Vere Oosten toenam met 10,2 %.

Indonesië verwacht dat 11,1 miljoen buitenlandse toeristen het land zullen komen bezoeken in het jaar 2005. Dit zou driemaal meer zijn dan het cijfer van vorig jaar.

Na Sabena en British Airways verlaagt nu ook Air UK zijn tarieven op de Brussel-Londen route : 3250 frank, luchthaventaksen niet inbegrepen. Boeking moet gebeuren in de maand december, de reis zelf moet plaatshebben tussen 10 januari en 4 april 1996.

De oversteek met de boot naar Engeland wordt ook steeds goedkoper. Een speciale promotie van Hoverspeed omvat een ééndagstrip met de Hovercraft, voor een auto met 5 personen : 1150 frank heen en terug. Nog tot 31 maart ’96.

Traditiegetrouw heeft in Rosmalen Autotron in de Winter plaats van zaterdag 23 december tot 7 januari ’96. Voor kinderen is er een immens attraktiepaviljoen ingericht.

Infolijn : 00/31/73-5219050

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content