Verborgen paradijs
...

Verborgen paradijsHostellerie Shamrock is een aristokratisch landhuis, verscholen in het weelderige groen van de Vlaamse Ardennen.Eén van de mooiste gastronomische pleisterplaatsen van Vlaanderen is zonder twijfel de prachtige Hostellerie Shamrock in Maarkedal. De ruime manor in tudorstijl werd in 1928 gebouwd in opdracht van baron De Kemmeter ; architekt Hauge haalde zijn inspiratie uit de tekeningen van de Brit Edwin Lutyens.Ruim twintig jaar geleden ontdekte de toen nog piepjonge kok Claude De Beyter het leegstaande landhuis ; hij kocht het en begon meteen te dromen van een aangepaste Engelse tuin. Het ontwerp van landschapsarchitekt Jaques Wirtz is inmiddels volgroeid : het gebouw, de tuin en het oude beukenbos vormen samen een prachtig plaatje.Dit verborgen paradijs wordt bezocht door een internationaal publiek. Ook zakenlui uit Antwerpen en Gent komen hier met hun gezin uitrusten en van de natuur genieten. Er wordt heel wat gewandeld in het nabijgelegen Muziekbos maar ook Brugge, het kasteel van Beloeil en de wandtapijten van Oudenaarde zijn aantrekkingspolen voor uitstapjes.Claude De Beyter kreeg een klassieke opleiding bij Fernand Meyrart van restaurant Les Provençaux in Brussel (dat 17 jaar lang twee Michelin-sterren had). Hij voelt zich sterk aangetrokken tot de oosterse keukenfilozofie en gebruikt graag verse exotische kruiden in lichte gerechten. In zijn opvatting van de gastronomie zijn de begrippen "lekker" en "gezond" onafscheidelijk met elkaar verbonden.Sinds enige tijd staat ook dochter Sarah in de keuken. Zij studeerde lichamelijke opvoeding en droomde er al lang van om mee te mogen werken. Chef-kok Maartje Boudeling van restaurant Interscaldes (twee Michelin-sterren) wist vader De Beyter te overtuigen dat ook voor meisjes een toekomst aan het fornuis is weggelegd.Wij tafelden in de stijlvolle eetzaal met lambrizeringen en plafond van donkere eik, en met een prachtig uitzicht op de tuin en het beukenbos. Als voorgerecht kregen we een delikate en goed gekruide gemengde salade met sint-jakobsschelpen, blokjes rode biet, prinsessenboontjes, asperges, krokant gebakken Chinese noedels en vinaigrette met aceto balsamico (950 fr.).Het hoofdgerecht was een zorgzaam gebraden hazerug met een kunstige konstruktie van knolselderpuree en bospaddestoelen, vergezeld van een zachte wildsaus op basis van marinade, fond, room en gelei van rode bessen (1350 fr.). Afzonderlijk werden gebakken appels en bramen opgediend. Na deze met vakmanschap en toewijding bereide maaltijd volgde een deegbakje met herfstfruit en warme Italiaanse meringue (350 fr.). De klassieke wijnkaart bevat uitsluitend Franse wijnen.PIETER VAN DOVERENClaude en Sarah De Beyter Vader en dochter verwennen hun gasten in een riant landhuis in de VlaamseArdennen.ADRESHostellerie ShamrockOmmegangstraat 1489680 MaarkedalTel. (055) 21.55.29.Er zijn menu's van 1450, 2800 en 3750 frank.Vanaf februari worden iedere maandag kooklessen gegeven.Er zijn zes kamers en een appartement in cottage-stijl (van 5200 tot 8500 frank, ontbijt inbegrepen). Gesloten op dinsdag en woensdag.Kader : aristokratisch.Onthaal en bediening : stijlvol.Keuken : feestelijk en voorzichtig kreatief.Globaal : De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.1 = negatief ; 2 = redelijk ; 3 = positief ; 4 = aanbevelenswaard ; 5 = uitmuntend.ROMEYER (1)Na de sluiting van het Maison de Bouche in Hoeilaart is het even stil geweest rond Pierre Romeyer. De legendarische chef-kok sukkelde met zijn gezondheid en hield zich vooral bezig met de jacht en het ambassadeurschap van Euro-Toques, de door hem opgerichte Europese koksorganizatie. Onlangs raakte bekend dat de 65-jarige Romeyer zich voor de kar heeft laten spannen van de European Fine Food Fair. Hij zal niet alleen de derde uitgave openen, maar bovendien aktief deelnemen aan diverse kookdemonstraties. De fijnkostbeurs heeft plaats van 22 tot en met 24 januari in het Maastrichts Expositie & Kongres Centrum.Inlichtingen : tel. (00-31-43) 383.83.83, de heer Ilmar Woldring.ROMEYER (2)Het Royal Crown Grand Hotel Mercure wist diezelfde Pierre Romeyer te strikken om op 29 en 30 november en 1 december een gastronomisch wildmenu samen te stellen, samen met executive kok Michel Addons. De ontvangst tijdens het gebeuren wordt verzorgd door mevrouw Romeyer.Het menu kost 3200 frank per persoon (dranken niet inbegrepen), en wordt telkens vanaf 19 u.30 geserveerd. Een tweepersoonskamer wordt aangeboden voor de uitzonderlijke prijs van 2000 frank.Royal Crown Grand Hotel Mercure, Koningsstraat 250 in 1210 Brussel, tel. (02) 219.80.82.MINDERIn de zojuist verschenen (Franstalige) gids Gault-Millau 1996, die zowat achtduizend adressen bevat, zijn radikale veranderingen op te merken. Er werden minder punten toegekend aan 18 van de 30 koks in Frankrijk, Luxemburg en België die in de vorige uitgave 19 of 19,5 op 20 scoorden. Ook de grote Paul Bocuse blijft niet gespaard : hij zakt van 19 naar 17 punten. Andere dalende goden zijn Gérard Boyer in Reims (van 19,5 naar 17), La Tour d'Argent (terug naar 16) en Jacques Le Divellec die helemaal naar 15 tuimelt. In België zijn er geen noemenswaardige veranderingen. Alain Deluc (Barbizon, Overijse) is chef-kok van het jaar. Bij de "grote koks van de toekomst" vinden we Michel Meyers (Meyers, Sint-Pieters-Woluwe), Didier Bernard (La Fringale, Blaregnies), Léa Linster (Frisnage) en Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem). Voor de Belgische markt werden de Belgische adressen vooraan in het boek gebundeld.Gault-Millau Belgique, France, Luxembourg 1996, 832 blz., 1190 fr.KEURIGHet onlangs geopende restaurant Les Deux Maisons in Brussel verdient enige aandacht. Het eethuis is ondergebracht in twee oude huisjes ; het heeft een keurig decor en een spijskaart die vertrouwen schept. Voor redelijke prijzen wordt er gevarieerd en goed gegeten. Dat is geen wonder, want eigenaar/chef-kok Piere Demartin kreeg een gedegen opleiding : hij werkte onder meer met Alain Passard (Arpège) en bij Fauchon (beide in Parijs).Restaurant Les Deux Maisons, Herendal 81 in 1150 Brussel, tel. (02) 771.14.47. Menu's van 850 en 1400 frank. Gesloten op zondagavond en maandag.