SLAPSTICK
...

SLAPSTICKEerder dit jaar schreven we nogal lovend over L'Épicerie, het restaurant van hotel Le Méridien in Brussel. Een half jaar na ons eerste bezoek liepen we er nog eens binnen : we troffen een andere direkteur, een andere keukenchef en een nieuwe zaalbrigade, die er tot onze grote ontzetting een verschrikkelijke janboel van maakte.De uitsluitend Frans sprekende maître d'hôtel liep rond in een wit jasje vol vlekken. Na het voorgerecht werd de tafel plotseling radikaal leeggemaakt door een gekleurde medeburger, gehuld in een te groot obersvest, die duidelijk zonder enige ervaring de eetzaal was ingestuurd. Aan de tafel naast de onze probeerde een onhandige dienster het wild opspattende schuim uit de hals van een dure fles Bollinger-champagne in bedwang te houden met de hand en vervolgens met een servet.En zo ging deze slapstick-vertoning verder. Alleen het mooie decor herinnerde ons aan vroeger hoewel : wij kregen een bord voorgezet waar een scherf af was, en het bestek vertoonde onsmakelijke vlekken.WOORDENBOEKOnder de veelzeggende titel De Wijn van A tot Z heeft wijnschrijver Robert Leenaers een handig informatief boekje samengesteld. In alfabetische volgorde wordt een bondige en duidelijke verklaring gegeven van meer dan duizend wijnnamen en wijntermen. Achterin het boek staat praktische informatie te lezen over de aanschaf en het bewaren van wijn, over het proeven, over de jaargangen en het appellation-systeem, over de wijnbouw binnen de Europese Unie en over het oordeelkundig samenbrengen van spijs en drank.Robert Leenaers, De Wijn van A tot Z : woordenboek voor wijnliefhebbers, uitgeverij Culinaire Boekerij, 140 blz., 495 fr.SAMENWERKINGHet mooi gelegen hotel-restaurant en konferentiecentrum De Watermolen in Kasterlee heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met het Venetiaans restaurant La Gondola in Turnhout. Er werd een gastronomisch arrangement uitgewerkt : twee overnachtingen met ontbijt, gastronomische maaltijden met Franse en Italiaanse wijnen in de beide restaurants en vervoer met privé-chauffeur. De prijs bedraagt 9000 frank per persoon.Restaurant La Gondola staat overigens een maand lang in het teken van de wijnen van Lungarotti en de spijzen van restaurant Tre Vaselle. Het feestelijke openingsdiner vindt plaats op dinsdag 14 november en kost 2990 frank voor een vijfgangen-menu met aangepaste dranken.Gastronomisch arrangement : reserveren uitsluitend via hotel De Watermolen, tel. (014) 85.23.74 en 85.33.01.Ristorante-enoteca La Gondola, tel. (014) 42.43.81.RIBSTUKLiefhebbers van een ouderwetse côte à l'os kunnen hun hart ophalen in restaurant De Mikke. Voor 475 frank verschijnt op tafel een stevig ribstuk van de houtskoolgrill met saus, vergezeld van frieten of bruin brood. De Mikke, dat in 1996 zijn twintigjarig bestaan viert, mag nog steeds rekenen op een massale toeloop.Restaurant-grill De Mikke, Leopold II-laan 82 in 8670 Oostduinkerke. Gesloten op maandagavond en dinsdag.Royale portiesHet voormalige eethuisje Vimar is nu een vis- en schaaldierenrestaurant, waar kwaliteit geboden wordt voor biezonder redelijke prijzen.De Brusselse Vlaming André Vanhaeren leerde koken bij Marius en Provence en in het Italiaanse eethuis Palentino ; in 1984 opende hij een klein en eenvoudig eethuisje aan het volkse Jourdanplein. Veel van de oude gebouwen in de omgeving maakten gaandeweg plaats voor kantoorruimte en vergaderzalen van het Europees parlement. André zag de skyline en de mensen in de buurt veranderen, maar wist zijn restaurant aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden.In de nieuwe pastelkleurige eetzalen van vis- en schaaldierenrestaurant Vimar wordt vooral op het middaguur druk getafeld door eurokraten. Regelmatige bezoekers weten dat het aan te raden is om voor de lunch een tafel te reserveren. Vimar biedt namelijk kwaliteit, royale porties en een snelle bediening ; dit alles voor biezonder redelijke prijzen.Vooral het keuze-menu van 895 frank is troef. Eigenzinnige bezoekers die à la carte willen eten, kunnen kiezen uit een spijskaart met overwegend klassieke bereidingen. De voorgerechten zijn ingedeeld in drie prijskategorieën (230, 290 en 420 frank) ; de hoofdgerechten kosten 570, 650 of 730 frank. Tot de specialiteiten van het huis behoren onder meer gegrillde sint-jakobsnootjes met gerookte zalm en een bord met tarbot, zeeduivel, zeetong en twee sausen.De gevarieerde wijnkaart biedt een ruime keuze aan flessen rond de 1000 frank. Heel wat wijnen worden door André Verhaeren zelf ingevoerd ; zo bijvoorbeeld een witte Graves, Château Saint-Agrèves, Graves '93 (990 fr.) en een rode Bordeaux, Buzet, Château de Gueyze '88 (1050 fr.). De huiswijn kost 480 frank per fles.Wij werden door Sylvie Van de Cruys vriendelijk onthaald in smetteloos Nederlands, kregen een plaatsje tussen Zweden en Engelsen en opteerden voor het keuze-menu (895 fr.). Als voorgerecht was er de merkwaardige kombinatie van gebraden sint-jakobsnootjes met veenbessen. Op het bord verschenen zes prachtige sint-jakobsnootjes met royale afmetingen, maar hun delikate smaak werd verdrongen door de fruitige zuurheid van de veenbessen.Het hoofdgerecht bestond uit kabeljauw en rogvleugel. Het verse visvlees werd geserveerd in royale porties, rijkelijk overgoten met saus van witte wijn en vergezeld van garnalen, diverse groenten, lintspagetti en bospaddestoelen. Lekker, maar te veel om echt verfijnd te zijn. André Vanhaeren heeft het duidelijk goed voor met zijn klanten : niemand hoeft hier met honger weg te gaan.PVDAndré Verhaeren en Sylvie Van de Cruys In vis- en schaaldierenrestaurant Vimar is nog nooit iemand met honger dedeur uitgegaan.