DUIZEND
...

DUIZENDDe negende editie van de Mundial van Wijn en Gedistilleerd is gepland van zondag 21 tot en met woensdag 24 april 1996 in het Tentoonstellingspark van Brussel. De organizatoren van deze professionele beurs voor wijnen en geestrijke dranken, die uitgroeide tot een internationale manifestatie, hopen deze keer de symbolische grens van duizend exposanten te overschrijden.Inlichtingen : Louis Havaux, tel. (067) 21.51.55.TRAITEURClaude Deylgat is de naam van een nieuwe Kortrijkse traiteur, die zich vestigde in de buurt van het zogenaamde "Miljoenenkwartier" en deriante wijk Rodenburg. De warme en koude gerechten om mee te nemen, worden door Claude zelf bereid. Hij kreeg zijn opleiding in het bekende eethuis Marquette (Marke) en in het sterrenrestaurant Flambard (Rijsel).Traiteur Deylgat, Pottelberg 111 in 8500 Kortrijk, tel. (056) 22.75.48.NOTITIESEr bestaat een groeiende belangstelling voor wijn uit landen als Zuid-Afrika, Chili, Californië, Australië en Nieuw-Zeeland. Jammer genoeg is er vrijwel geen informatieve literatuur beschikbaar over het oenologisch gebeuren in die nieuwe wijnlanden.De befaamde Nederlandse wijnschrijver Hubrecht Duijker vult die leemte op met een vlot leesbaar en allesbehalve saai boek vol persoonlijke impressies, opgedaan tijdens recente reizen. Zijn gevarieerde wijnnotities zijn aan te raden voor iedere moderne wijnliefhebber.Hubrecht Duijker, Wijnnotities uit de Nieuwe Wereld, Tirion/Lannoo, 96 blz., 398 fr.GIDS EN CDVoor Le Guide Hachette des Vins 1996 werden 7500 wijnen geselekteerd uit 18.500 geproefde flessen ; daarvan werden er 360 bekroond als "coups de coeur". De wijngids van Hachette vierde vorig jaar zijn tiende verjaardag ; van de editie '95 werden 120.000 eksemplaren verkocht. Hachette introduceert tevens de eerste Encyclopédie Multimédia des Vins de France op cd-rom : 35.000 geselekteerde wijnen, meer dan 2000 etiketten en 2000 illustraties en foto's.Le Guide Hachette des Vins 1996, 1020 blz., ± 950 fr.Encyclopédie Hachette Multimédia des Vins de France, cd-rom en gids in één verpakking, ± 3000 fr.ENGELSHet heeft lang geduurd, maar nu is het dan toch zover : het kookboek van de Comme chez Soi, dat tot de beste en meest verkochte titels behoort in de reeks Les Recettes Originales uit de verzameling Robert Laffont, verschijnt eindelijk in het Engels onder de titel Creative Belgian Cuisine. Het kookcahier van Pierre Wynants bestond reeds in het Frans, Nederlands, Japans en Duits.De initiatiefnemer voor de Engelse versie is geen grote Engelse uitgever, maar wel kollega-restaurateur Luigi Ciciriello van het exclusieve Brusselse eethuis La Truffe Noire. De vertaling werd verzorgd door John Hellon, die eertijds de restaurantrubriek voerde in het Engelstalige weekblad The Bulletin.Pierre Wynants, Creative Belgian Cuisine, 1750 fr.HoogvliegerDe Snip in Waasmunster is geen laag-bij-de-grondse watervogel, maar een culinaire hoogvlieger die gastronomische toppen scheert.Restaurant De Snip is ondergebracht in het bakstenen huis van de vroegere limonademaker van Belsele, op een kruispunt langs de oude hoofdweg van Gent naar Sint-Niklaas. Binnen worden de gasten verwelkomd door Nina Van Hecke ; zij is familie van Geert Van Hecke van het vermaarde eethuis Karmeliet in Brugge. Nina studeerde rechten en marketing en is goed van de tongriem gesneden.Er wordt getafeld in Vlaams gedekoreerde vertrekken met vitrinekasten in donkere eik, kristallen luchters aan het plafond en natuurstillevens aan de muren. De één zal deze stijl ervaren als gezellig huiselijk, de ander zal het hopeloos ouderwets noemen maar het past in ieder geval bij de oude woning.Eigenaar/chef-kok Karel De Wolf komt in smetteloos keukentenue de suggesties voorstellen. Hij is een mateloos geestdriftige kok, die het vak leerde in goede eethuizen zoals La Pérouse in Antwerpen en Claude Dupont in Brussel. Vooral de drie jaar bij Dupont hebben een stempel gedrukt op zijn culinaire doen en laten : hij leerde er bijvoorbeeld prachtige en machtige sausen draaien.In de loop der jaren ontwikkelde Karel zich van een klassiek vakman tot een kreatieve kok ; hij durft verbazen met persoonlijke bereidingen op basis van gewone ingrediënten zoals kabeljauw, wijting, schelvis en makreel. Hij is geboeid door het varken, omdat dit beest van kop tot staart gebruikt kan worden in de keuken. Ook inlands wild is een stokpaardje : de jagers uit het Waasland komen aan de keukendeur met fazanten, patrijzen en bosduiven.De gevarieerde spijskaart van De Snip bevat evergreens zoals tompoes van gebakken eendelever met zalm en bladspinazie (730 fr.) en slaatje van kreeft met weelderig garnituur (1150 fr.).Als smaakmaker vooraf kregen wij een hapje van gestoofde patrijs. Het voorgerecht bestond uit langoustines met een mooi en lekker torentje van eikezwammen, spinazie, kalfspoten en kreukels (870 fr.). Als hoofdgerecht verscheen gebraden kalfszwezerik (1350 fr.), met sabayon van maagdelijke olijfolie en reepjes zomertruffels.Omdat Nina oenologie studeert, koos zij de wijn. In het glas kwam een Caudoulet de Beaucastel, Pierre Perrin, Côtes du Rhône '89 (1065 fr.) : een robuuste maar toch soepele, warm gekruide en intens rode wijn die zijn prijs waard is.Op 23 oktober was het precies tien jaar geleden dat Karel De Wolf begon met De Snip. Dat wordt nog de hele maand november gevierd met een feestmenu van 2450 frank, waarbij het aperitief door het huis wordt aangeboden.PIETER VAN DOVERENKarel De Wolf en Nina Van Hecke Vieren nog een hele maand het tienjarig bestaan van hun eethuis De Snip.