Stulpje op de buiten

Jean-Marc en Ann Cosyns verbouwden een vervallen hoevetje tot eethuis en krijgen heel wat belangstelling van lekkerbekken.

Restaurant Meerdael ligt op vijf minuten van de autoweg Brussel-Luik (uitrit 23 naar Blanden) en op drie kilometer van het industrieterrein Haasrode. Het bescheiden eethuisje is ondergebracht in een hoevetje dat in vervallen staat werd gekocht en met vereende krachten opgeknapt door de familie Cosyns. De landelijke woning kreeg een hedendaags-rustiek interieur met roze tafelkleedjes en rotan stoelen. Er is plaats voor dertig eters. Achter het restaurant bevindt zich een aangenaam terras met uitzicht op het Meerdaelwoud.

De ontvangst wordt op een kordate manier verzorgd door Ann, die vroeger directiesecretaresse was van het consultingbedrijf McKinsey & Company. Achter de schermen werkt haar echtgenoot Jean-Marc. Hij werd opgeleid aan de Brusselse vakschool CERIA en deed stages in gereputeerde eethuizen zoals Maison de Bouche van Pierre Romeyer (Hoeilaart), Scholteshof (Stevoort), L’Ecailler du Palais Royal (Brussel) ; hij was vier jaar sous-chef in Mon Manège à Toi (Sint-Lambrechts-Woluwe) en plaatsvervangend chef-kok in 30 Rue de la Paille (Brussel).

De beknopte spijskaart vermeldt onder meer kroketjes van Noordzeegarnalen (480 fr.), lauw slaatje van Bretoense jakobsvruchten met vinaigrette van schaaldieren (690 fr.), fricassee van kreeft en slibtongetjes (1100 fr.) en gebakken kalfszwezerik met appel, tomatenfondue en zachte currysaus (850 fr.). De wijnkaart bevat zorgvuldig gekozen wijnen uit diverse prijsklassen zoals Château des Arras, Bordeaux supérieur ’93 (de huiswijn), Château Carbonnieux, grand cru classé Graves ’93 (1390 fr.) en Rully premier cru La Pucelle, Bourgogne ’94 (1490 fr.).

Wij kozen het maandmenu voor 1895 frank, met aangepaste wijnen. Het voorgerecht was een plak koude terrine van overwegend smakeloze mousse van snoekbaars, met in het midden een stukje in kool gewikkelde kalfszwezerik. Als tweede bereiding verscheen een stuk zelfgerookte zalm met te droog vlees, afgedekt door overdreven gezoete tomatenfondue en opgediend met gefrituurde prei en uitlopende kruidenroom. Bij deze gerechtjes schonk Ann scheutig een fris-fruitige Côte de Blaye, Château des Tourtes ’95.

Het hoofdgerecht bestond uit drie rolletjes parelhoen in krokant filodeeg, verzorgd groentengarnituur en een bruin beenderensausje waarin ganzenlever was verwerkt. Ook hier werd het glas herhaaldelijk bijgevuld deze keer met Château Ratouin, Pomerol ’85 : een fraaie wijn die niet langer meer had mogen liggen. Een gratin van warm vers fruit in roomsabayon kondigde het einde aan.

PIETER VAN DOVEREN

Jean-Marc en Ann Cosyns Serveren royale en feestelijke bereidingen voor redelijke prijzen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content