Strenge aanpak corruptie weegt zwaar op omzet

Het Amerikaanse CFO Magazine slaat alarm. Amerikaanse ondernemingen worden streng aangepakt bij omkoperij buiten de VS, “terwijl buitenlandse concurrenten routineus corruptie toelaten.” Het gevolg: een verlies van miljarden-contracten. En de Belgen?

eXtra informatie op www.trends.be

De regels van de Oeso en de International Federation of Accountants vindt u op www.trends.be.

Sinds 1977 verbiedt de VS dat beursgenoteerde ondernemingen buitenlandse ambtenaren omkopen. Tot 2003 zweeg het management zedig bij ontdekking van deze praktijken. Na een recente koerswijziging van de Securities and Exchange Commission (SEC) – de Amerikaanse beurswaakhond – en de implementatie van de Sarbanes-Oxley Act, doken de jongste maanden corruptiepraktijken op in de rapportering. Zo onthulde de Amerikaanse ABB-dochter dat het zo’n 1,1 miljard dollar had toegeschoven aan ambtenaren in Nigeria, Angola, en Kazakstan. Het moest van de SEC 16,4 miljoen dollar betalen. Halliburton meldde dat zijn managers misschien Nigeriaanse fiscale ambtenaren hadden omgekocht. Lucent maakte bekend dat gewezen medewerkers (ook de CEO) mogelijk voor 21 miljoen dollar cash en cadeaus hadden gegeven aan een Saudische telecommunicatieminister.

In België staat zo’n verplichting tot openbaarmaking niet in de wet, noch in de code-Lippens. “Alleen bedrijven die de Sarbanes-Oxley Act moeten naleven, zijn daartoe verplicht,” weet forensisch accountant Evert-Jan Lammers (Instituut Financieel Onderzoek). Revisoren moeten wel de ISA 240-norm naleven. Ze moeten onderzoeken hoe het met fraude (waaronder corruptie) en het bestrijdingsbeleid in het bedrijf is gesteld. In het uiterste geval moeten ze de autoriteiten inlichten.

België heeft een van de strengste wetten op het gebied van strafbaarstelling van actieve en passieve corruptie tegenover de overheid én bedrijven. Er is geen ruimte voor facilitairebetalingen, zoals in Nederland. Een manager kan zelfs worden bestraft voor een corrupte collega in het buitenland.

Samen met de VS is België een van de weinige landen die de Oeso-verplichtingen inzake corruptie omzetten in nationaal recht. Volgens het US Commerce Department leidde die omzetting ertoe dat Amerikaanse bedrijven in een jaar 47 keer (voor contracten ter waarde van 18 miljard dollar) stuitten op concurrenten die wel tot corruptie overgingen. Lammers: “Bedrijven, ook Belgische, die de strikte regels naleven, worden wel beter gewaardeerd door de markt. Dat beetje extra omzet weegt meestal niet op tegen een gezonde financiële situatie.”

H. B.

België heeft een van de strengste wetten op het gebied van corruptie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content