Streamen wordt duurder én gratis

Disney © Hollandse Hoogte / Rob Engelaar

Belgische streamers zullen het komende jaar heimwee krijgen naar de tijd dat Netflix de enige echte grote streamingdienst was. Ondertussen is Amazons dienst op kousenvoeten zijn aanbod volledig in het Nederlands aan het ondertitelen en tegelijk maakt Disney zich op om Disney+ in de rest van Europa in te voeren. Voorlopig is zijn dienst enkel beschikbaar in de Verenigde Staten en Nederland.

Vroeger was het min of meer eenvoudig. Buitenlandse films en series kon je streamen via Netflix of via het digitale en betalende aanbod van Telenet en Proximus. Nu is de markt totaal versnipperd door de vele exclusiviteitscontracten. Er worden miljarden gepompt in nieuwe series en films. Maar die zitten zo verspreid dat consumenten meerdere abonnementen op streamingdiensten en op een betaalzender van Telenet of Proximus zullen moeten nemen om een min of meer compleet aanbod te hebben.

Maar het is weinig waarschijnlijk dat Belgische gezinnen de Amerikaanse toer opgaan en massaal meer dan 100 euro per maand dokken voor videovertier. Ze zullen voor maximaal twee streamingdiensten willen betalen. Netflix en de andere grote jongens zullen daarom een uitweg zoeken in koppelverkoop. De streamingdienst wordt dan een extraatje bij pakweg een duurder telecomabonnement. Apple, dat 6 miljard dollar in eigen films en series pompt, heeft de bui al zien hangen. Wie een nieuw toestel van Apple koopt, krijgt er nu al een gratis abonnement op zijn streamingdienst Apple TV+ bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content