Stokoud maar springlevend

© DANIEL GEERAERTS

De familie Biermans is sinds 1864 in het bezit van De Watermolen van Kasterlee. Die staat op een eiland in de Nete en werd aanvankelijk gebruikt als graan- en oliemolen. In de jaren dertig werd een deel van het molenhuis omgebouwd tot een kleine herberg. Aan de toog stonden boeren die wachtten tot hun graan was gemalen. De paardentram bracht dagjestoeristen en handelsreizigers naar De Watermolen. Paling in het groen was de grote specialiteit. De Watermolen groeide uit tot een begrip. In 1957 stopten de activiteiten in het molenhuis en werd de druk bezochte herberg omgetoverd tot een gastronomisch restaurant met een gerieflijk hotel. Iedere generatie uit de familie Biermans wist zijn stempel te drukken op de evolutie van het horecabedrijf.

Sinds 2006 staat Toon Biermans aan het hoofd van de familieonderneming. Hij maakt deel uit van de vijfde generatie en is een gediplomeerd sommelier. Hij maakte van de Watermolen een multifunctioneel bedrijf met een hotel met achttien kamers, een druk bezochte bistro en een gastronomisch restaurant, dat zijn 60ste verjaardag viert.

Op de borden komen geactualiseerde klassiekers. Dirk Wittebrood is al 25 jaar de chef-kok van De Watermolen. Specialiteiten zijn bereidingen met ganzenlever, paling, zeetong en tarbot. Wij kozen voor kalfstartaar met langoustine, schorseneer, gin en komkommer. Dat oogde en smaakte goed (35 euro). Gebakken ganzenlever was vast en werd met succes gecombineerd met peer en gember (28 euro). In de boter gebakken Noordzeetong was vakkundig van graten ontdaan en kreeg een eenvoudige garniteuur van blokjes tomatenvlees en eersteklas frieten (39 euro). Zorgvuldig schoongemaakte, in de bloem gewentelde en vervolgens in de boter gebakken kalfszwezerik kwam met gebakken bospaddenstoelen, champagnesaus en witloofsalade (39 euro). We sloten af met een voorbeeldige dame blanche, samengesteld uit aan tafel gedraaide quenelles vanille-ijs, warme chocoladesaus, lepels geslagen room en vers gebakken koek. Deze eersteklas klassieke maaltijd werd omlijst door een ruime keuze aan fijne amuusjes en mignardises. Wij dronken passende wijnen per glas en die waren van goede kwaliteit (van 5,5 tot 8 euro). De Watermolen bewaart het culinaire verleden op een aantrekkelijke manier.

HOTEL-RESTAURANT DE WATERMOLEN ****

Houtum 61 B

2460 Kasterlee

Tel. 014/85.23.74

Menu’s van 63 tot 89 euro Zakenlunch: 37 en 44 euro

Dagelijks open

Kader: gerieflijk, tijdloos

Onthaal en bediening: vriendelijk en professioneel

Keuken: geactualiseerd klassiek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content