STOF VOOR EUROPA

In de Belgische textielwereld is Alec Gevaert, gewezen voorzitter van Febeltex (1991-1995), al langer een bekend gezicht. Maar sinds 1 januari 1998 mag de West-Vlaming (50 j.) zich ook de hoogst geplaatste Belgische vertegenwoordiger op de Europese textielscène noemen. Die kwalificatie heeft hij te danken aan zijn recente benoeming tot bestuurder van Euratex, de belangrijke maar alles bij elkaar nog vrij onbekende Europese textielfederatie. “Noem Euratex maar een echte lobby-organisatie die niet alleen in Europa maar ook op wereldvlak de belangen van de textiliens verdedigt,” zegt Gevaert.

Om het gewicht van Euratex te illustreren, haalt hij doorslaggevende argumenten aan. Of wat dacht je van een beroepsorganisatie die staat voor 2,4 miljoen jobs in Europa, 114.000 bedrijven en een omzet van 189 miljard ecu? Euratex, dat zijn zetel heeft aan de Brusselse Montoyerstraat, is dé koepelmaatschappij boven letterlijk alle Europese textielgroeperingen en/of -bedrijven, ongeacht hun basisactiviteit (textiel strictu sensu, kledij en confectie). “Zelfs nationale federaties uit niet-Europese landen zoals Marokko, Tunesië en Turkije, laten hun belangen via Euratex vertegenwoordigen,” weet Alec Gevaert. “Belangenbehartiging op het niveau van de Europese Commissie is trouwens maar één aspect. Ook op mondiaal vlak zijn we actief en streven naar steeds meer liberalisering. De algehele toegang van het Europese textiel tot derde markten is daar een belangrijk onderdeel van.”

“Een hangend dossier in dat verband is de Russische boycot van Belgisch tapijt. Beschermende maatregelen hebben de export vanuit ons land naar Rusland met meer dan de helft teruggeschroefd. Euratex zet zich in om de zaak een andere wending te geven.”

Het ondernemerschap, maar ook de belangstelling voor textiel is Alec Gevaert van thuis uit meegegeven. Vader had een garenspinnerij ( Spinnerij Gevaert) in Oudenaarde. Zijn schoonfamilie – de familie Steverlynck met Emmanuel Steverlynck als het vroegere boegbeeld van weefgetouwenproducent Picanol – was actief in textiel. Na zijn studies economie aan de universiteit van Keulen (“een meer flexibele en meer praktijkgerichte opleiding dan die in België”) en zijn huwelijk met Anne Steverlynck stond hij als twintiger voor de keuze: een job in het eigen familiebedrijf of in dat van zijn schoonouders. Hij ging aan de slag bij Steverlynck nv, historisch gezien het moederbedrijf van Picanol, en werd er gedelegeerd bestuurder. Door zijn huwelijk werd hij ook bestuurder van Picanol.

De enige Belg in de vijftien koppen tellende raad van bestuur van Euratex, geeft toe dat er hem nu nog minder vrije tijd rest dan voorheen. Euratex trekt voor zijn bijeenkomsten immers Europa rond. “Maar een partijtje golf in de Waregemse Happy wil ik voor geen geld missen,” knipoogt Alec Gevaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content