‘Stockpickers aan het feest’

Elke maand stelt Trends de vijf favoriete aandelen van een Belgische analist voor. Deze maand: Rik Dhoest, hoofd equityresearch bij Delta Lloyd Bank.

2014 wordt geen kopie van 2013 voor aandelen”, voorspelt Rik Dhoest, hoofd equityresearch bij Delta Lloyd Bank. “De analisten zijn het erover eens dat de aandelenmarkten dit jaar stijgen. Maar we zullen niet langer worden verwend met gemiddelde rendementen boven 20 procent. De verwachtingen zijn gematigd, er wordt gerekend op 5 à 10 procent.”

Als de beurzen blijven klimmen, groeit het vertrouwen bij beleggers en zijn ze bereid meer te betalen voor aandelen. “Na enkele positieve beursjaren zijn beleggers opnieuw positief gestemd voor het volgende jaar”, weet Dhoest uit ervaring. “Het is een menselijk trekje om recente gebeurtenissen te extrapoleren naar de toekomst. Alle ogen zijn gericht op Europa, dat voor een periode van licht herstel staat en waar betere winstcijfers worden verwacht. Beleggers voelen de neiging om goede, maar duurdere aandelen in te ruilen voor meer cyclisch gedreven aandelen. Die worden zo wel duur.”

“De problemen in de groeilanden, die samengingen met een kapitaalvlucht uit die markten, lijken gestopt. De vraag is of de obligatiemarkten even goed reageren op de afbouw van de monetaire stimuleringsmaatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Als de rente stijgt, lijdt niet alleen de dure obligatiemarkt daaronder, het kan ook een nieuwe exodus uit de groeilanden op gang brengen. Dat zou de aandelenmarkten een stevige knauw geven.”

Dhoest is van mening dat stockpicking — de nauwgezette selectie van individuele aandelen — voor 2014 een betere strategie is dan indexbeleggen. Hij raadt beleggers aan buiten de Benelux te kijken. Zo zijn er volgens hem koopjes te vinden in Duitsland, Italië en Spanje. Zijn uitverkoren doelwitten zijn kleine ondernemingen. Hoewel die niet meer extreem goedkoop zijn, zijn ze volgens hem ook nog niet duur.

– 1. EVS

“De beeldvormingsgroep EVS heeft niet alleen een nieuwe CEO, ze heeft ook een nieuwe strategie aangekondigd. Terwijl de focus in het verleden bijna uitsluitend op sport lag, zal EVS zich voortaan ook concentreren op entertainment, nieuws en media (ENM). Het kan daarvoor steunen op zijn ervaring en zijn knowhow op de sportmarkt.

“Het management verlaagde onlangs de groeiverwachtingen voor beide marktsegmenten en het neemt een voorzichtige houding aan voor 2014. Niettemin blijven we geloven in het potentieel van de groep, wat wordt weerspiegeld in het sterke orderboek. Bovendien genereert het aandeel een aantrekkelijk dividendrendement.”

Beurs: Brussel, ticker: EVS

Koersdoel op 12 maanden: 54 euro

– 2. ASMI

“ASMI is actief in zowel front-end- als back-endprocessen bij de fabricage van machines voor de productie van halfgeleiders. Chipfabrikanten gebruiken front-endmachines om schakelingen op siliciumschijven aan te brengen. Back-endmachines dienen voor de assemblage en de verpakking van afzonderlijke chips. Dankzij de ALD-technologie heeft de front-enddivisie een significant groeipotentieel. Die technologie zal worden gebruikt om de nieuwe generatie chips te maken.

“De back-endactiviteiten zijn aan het uitbodemen en we verwachten een herstel in de tweede jaarhelft, onder meer gesteund door de groeiende vraag van led-fabrikanten naar verpakkingsapparatuur. Daarnaast beschikt ASMI over een nettokaspositie, wat ruimte laat voor een extra dividend of de inkoop van aandelen. De beurskoers impliceert een significante onderwaardering van de front-endactiviteiten.”

Beurs: Amsterdam, ticker ASM

Koersdoel op 12 maanden: 35 euro

– 3. RealDolmen

“In 2013 was RealDolmen een achterblijver op de financiële markten. De cijfers van het IT-bedrijf waren vorig jaar doorspekt met eenmalige kosten, afschrijvingen en uitzonderlijke lasten. Maar de groep is een kanshebber voor een turn-around. Bij de bekendmaking van de jongste cijfers was het bedrijf bijzonder tevreden met de goede prestatie van de afdeling Product Business (verkoop van hardware en software), met inbegrip van de klantenservice. Ook de divisie Application Services Business (softwareconsultancy) is op de goede weg, ook al is de groei daar niet meteen zichtbaar. Het succes van de clouddiensten is voor die afdeling een opsteker. Er is ook beterschap in de divisie Business Solutions (aanpassen van software van derden, waaronder het ERP-softwarepakket in de ziekenhuissector).

“RealDolmen is een gezond bedrijf dat bijna schuldenvrij is en aan het einde van een herstructureringscyclus zit. De aandeelhouders mogen uitkijken naar hogere koersen en vanaf 2015 naar een dividend. Een fusie of een overname behoort tot de mogelijkheden.”

Beurs: Brussel, ticker REA

Koersdoel op 12 maanden: 26 euro

– 4. Hera

“Hera is een Italiaans gediversifieerd nutsbedrijf dat snel groeit door succesvolle, gerichte overnames. Momenteel focust het op tenders in de gasdistributie. Onlangs heeft het management zijn winstverwachtingen opwaarts bijgesteld. De water- en de afvaldivisie presteren goed; andere positieve factoren zijn de optimalisering van het werkkapitaal en de lage kosten van de schulden. Een extra troef is de fusie met Amga Udine, een lokale afval- en waterintercommunale, die midden januari werd afgerond en waarvan Hera heel wat synergievoordelen verwacht. De groep keert een dividend van 4,9 procent bruto uit.”

Beurs: Milaan, ticker HER

Koersdoel op 12 maanden: 1,95 euro

– 5. Clinica Baviera

“De Spaanse Baviera-groep heeft twee divisies: een Spaanse afdeling met 47 oogziekenhuizen en een internationale afdeling met 23 ziekenhuizen voor oogchirurgie in Duitsland en Italië. De ziekenhuizen leveren een compleet gamma van oogbehandelingen, met refractiechirurgie (lasertherapie) en de behandeling van cataract en verziendheid.”Baviera heeft de crisis in Spanje goed doorstaan en staat klaar om te profiteren van de economische heropleving in dat land. Positieve drijfveren op lange termijn zijn de lage penetratie van oogoperaties en de verouderende bevolking. De komende drie jaar kan de winst meer dan verdubbelen.”

Beurs: Madrid, ticker CBAV

Koersdoel op 12 maanden: 14,50 euro

MATHIAS NUTTIN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content