STILTE CREËREN UIT AFVAL

Roel Van Espen medewerker Trends

Isola Belgium bevestigt het imago van Limburg als groenste en stilste provincie. De onderneming uit Tongeren maakt geluidswerend bouwmateriaal uit afval. Na België wordt Turkije de nieuwe groeimarkt.

Wie in een appartement of een rijhuis woont, kent geluidshinder. Gelukkig gelden sinds 2008 strikte normen voor de structuren van residentiële gebouwen. Die moeten de overbrenging van contactgeluiden beperken. Isola Belgium mikt een stapje hoger. Het bedrijf ontwikkelde Thermogran, een innovatief en duurzaam materiaal dat veel beter zou isoleren dan wat de richtlijnen voorschrijven. Daarnaast zorgt dit product ook voor een goede thermische isolatie. “Dat allemaal op voorwaarde dat het correct wordt geplaatst. Thermogran is het resultaat van een doorgedreven recyclageproces”, duidt Wilfried Blocken, de oprichter van Isola Belgium. “We maken het op basis van granulaten uit polyurethaanafval. Die bewerken we in diverse stappen, waarna ze voldoen aan akoestische eigenschappen en de noodzakelijke drukweerstand. Het hergebruik van afval resulteert uiteindelijk in een nieuw kant-en-klaar product, met zowel thermische als akoestische eigenschappen.”

Van Kortrijk tot Turkije

Als grondlegger van gespoten polyurethaan is Isola Belgium in dertig jaar uitgegroeid tot een innovatieve speler in isolatie. Toen Wilfried Blocken zijn bedrijf oprichtte in 1984, lag zijn focus op de productie van gespoten PUR en de recyclage van hardschuimplaten. Met de ontwikkeling van Thermogran is het bedrijf uit Tongeren nu ook actief in akoestische isolatie. Sinds 2013 wordt eveneens chape in het pakket van de vloeropbouw aangeboden.

Het bedrijf richt zich op bouwbedrijven en architecten, maar verkoopt ook rechtstreeks op de particuliere markt. Diverse instanties meten de kwaliteit van de producten, zoals het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf). Op bouwwerven worden geluidsmetingen uitgevoerd door de studiebureaus Vinçotte, Venac en De Fonseca. Die moeten de verhoogde akoestische werking van Thermogran verzekeren.

Sinds de introductie van Thermogran in 2009 ging de omzet sterk omhoog. Isola opende bijkomende filialen in Kortrijk en in Turkije. De onderneming wil dus ook naar het buitenland. Thermogran wordt volledig geproduceerd in Tongeren. “Daardoor dragen we bij aan het behoud van het milieu”, motiveert Blocken de verankering in Limburg. “We recycleren oude materialen in de productie. Daarmee maken we nieuwe materialen die leiden tot een lager energieverbruik.” Dit engagement vertaalt zich ook in een passieve kantoorruimte met een minimale CO2-uitstoot.

ROEL VAN ESPEN

“We dragen bij aan het behoud van het milieu”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content