hebben diepe gronden
...

hebben diepe grondenWie zou ooit gedacht hebben dat water met evenveel allure als wijn de meest gastronomische tafels zou sieren ? Water heeft zijn plaats verworven en de keuze zal zich verder blijven uitbreiden, tot groot genoegen van de consument die steeds bewuster over zijn gezondheid waakt.TEKST : SUZANNE LAMBERTS / FOTO'S : GLOBAL PICTURES Belgen, gekend als bierdrinkers, worden stilaan ook liefhebbers van gebotteld water. Met 115 liter per jaar en per persoon, staan wij op de derde plaats in de Europese hit-parade, na de Fransen en de Italianen, die met hun 139 liter de lijst aanvoeren. Geen reden tot euforie nochtans : deze cijfers liggen ver onder de eisen die ons lichaam stelt. Om onze vochtbalans in evenwicht te houden heeft ons lichaam anderhalve liter water per dag nodig. Het organisme van een volwassene bestaat voor 60 % uit water. In normale omstandigheden verliest het twee liter vocht per dag.Tien tot twaalf liter circuleert permanent door ons lichaam en verzekert zo de vertering van het voedsel, de reiniging van de nieren en de celvernieuwing. Deze enorme vochtmassa vernieuwt zich op natuurlijke wijze a rato van 6 % per dag. Een duwtje van buitenuit is dus onontbeerlijk.Merkwaardig genoegwachten wij dikwijls om te drinken tot we dorst hebben. Wanneer deze gewaarwording zich voordoet, op bevel van de hersenen, is het deshydratatieproces reeds begonnen. In ons lichaam is er op dat moment een tekort van een halve liter water. Reden waarom we moeten drinken vóór we dorst hebben. De gewoonte wordt snel aangekweekt. Al drinkend krijgt men trek in water. Mineraalwater is niet enkel H2O, maar voorziet het lichaam tevens van onontbeerlijke substanties : calcium voor de beenderen, fosfor voor het geheugen, magnesium voor de goede werking van het zenuwstelsel en de spierontspanning, natrium en kalium voor de vertering, ijzer tegen bloedarmoede, fluor voor de tanden, selenium tegen de veroudering, silicium voor de genezing van littekens...Geruststellend is wel dat de producenten moeten voldoen aan de criteria van een Europese reglementering terzake (richtlijn van de EG van 15 juli 1980). Zij moeten de zuiverheid van de bron garanderen, die moet gelegen zijn in een gebied dat vrij is van alle industriële of agrarische vervuiling. Bovendien worden regelmatig controles uitgevoerd, die de volledige bacteriologische zuiverheid en de onveranderlijke samenstelling van het water, al dan niet bruisend, moeten garanderen.Elk waterheeft zijn eigen specifieke samenstelling en smaak. We kunnen een keuze maken volgens onze voorkeur of rekening houdend met zijn helende eigenschappen. Ga mee op ontdekkingstocht.Appolinaris. Het Duitse water dat stenen kan doen verteren, dankt deze eigenschap aan zijn hoog gehalte aan bicarbonaten en magnesium, die zij onttrekt uit de rotslagen van de Eifel, waar het water doorstroomt. Uit te sluiten in een zoutloos dieet, wegens zijn hoog gehalte aan natrium. Bij warm weer daarentegen, wordt het verlies aan minerale zouten, veroorzaakt door zweten, hierdoor gecompenseerd. Badoit. Dit uitstekend tafelwater met zijn mooie parels herinnert ons eraan 'dat er nog een leven is na het diner'. Rijk aan magnesium tegen vermoeidheid, bicarbonaten gunstig voor de vertering en fluor. Bru. Een pareltje van de natuur. Het borrelt uit zijn bron op nadat het zo'n 40 tot 60 jaar ondergronds heeft doorgebracht, waardoor zijn debiet en zijn samenstelling een opmerkelijke stabiliteit vertonen. Licht sprankelend, heeft het de markt van de half-bruisende waters in beweging gebracht. Het is het water van de fijnproevers in de restaurants, omdat het op een zachte manier de overgang van het ene naar het andere gerecht verzekert. Hépar. Afkomstig uit de Vogezen, is dit water verbazingwekkend rijk aan magnesium. Een aanrader bij magnesiumtekort of voor sportlui die een grote behoefte aan magnesium hebben. Het heeft ook een gunstig effect op de cholesterol. Marie-Henriette. De jongste telg van de Spa-familie kwam in 1992 op de markt als half-bruisend water. Door zijn laag gehalte aan mineralen, kan het zonder beperking door iedereen gedronken worden. Het bevat weinig natrium, in tegenstelling tot magnesium en calcium. San Pelligrino. Opborrelend uit een drievoudige bron aan de voet van de Dolomieten, wordt dit water vooral gewaardeerd voor zijn stimulerende werking bij de vertering. Om zijn delicate smaak werd het verkozen tot 'beste bruisende tafelwater' door professionele proevers in de VS (1985), Duitsland (1991) en Zwitserland (1992). Tönissteiner. Afkomstig uit Duitsland, koppelt het goede smaak aan gezondheid. Het reinigt de nieren, bestrijdt chronische infecties van de luchtwegen en regulariseert het metabolisme. Valvert. Ontspringend in de Ardense bossen, heeft het een laag mineraal- en nitraatgehalte en is van een zeer grote zuiverheid. Wordt vooral aangeraden voor zuigelingen en kleine kinderen. Volvic. Vulkanisch water uit het Centraal Massief. Zeer evenwichtig (neutraal Ph), bevat noch zout noch kalk, maar wel een grote hoeveelheid zeldzame oligo-elementen zoals vanadium en silicium, die een gunstige invloed hebben op de cholesterol en de soepelheid van de aders. Geschikt voor een zoutloos dieet. Naast de nieuwkomersof waters die de jongste jaren 'herontdekt' werden, blijven ook de klassiekers hun strepen verdienen.Vittel blijft het water bij uitstek dat giftige stoffen uit ons lichaam verwijdert. Contrex is de onmisbare partner in de vermageringsstrijd. Evian, dochter van sneeuw en ijs, blinkt uit door zijn evenwicht in calcium/magnesium en zijn grote zuiverheid. Perrier laat zich op elk moment drinken en maakt van dorst een genot. Vichy St-Yorre of Célestins zijn zeker geen lichtgewichten. Vol mineralen, rijk aan calcium, natrium en potassium, zijn deze waters dé genezers van levercrisissen, als gevolg van het drinken van ander veredeld vocht. Gespecialiseerde winkels bieden meer dan 150 verschillende soorten water aan. Met hun grote verscheidenheid in vormgeving en kleur veroveren ze hun plaats aan de feesttafel.