Stijlvol ontspannen

In het elegant gedecoreerde Turnhoutse eethuis d’Achterkeuken wordt ontspannen getafeld voor verteerbare prijzen.

Bij de Grote Markt van Turnhout bevindt zich een gerestaureerd complex, dat bestaat uit overblijfselen van het kasteel en domein van baron du Four en de oude Brepols-fabriek. In de steegjes en aan de pleintjes treft men modieuze winkeltjes, drank- en eetgelegenheden. Restaurant d’Achterkeuken heeft het voormalige koetshuis als onderkomen en is nog geen jaar oud. De sierlijke, hedendaagse aankleding van de grote ruimte werd gedaan door de firma D’Oro Fleur die trouwens recht over de restaurantingang een decoratiewinkel uitbaat. D’Achterkeuken heeft een eetzaal met hoge boogramen, bakstenen steunpilaren, in zand- en aardekleur geveegde muren, speciaal ontworpen verlichtingselementen met geraamtes van staal en koper, een ijzeren kooi met kaarsje boven een oude toonbank en elegante stoelen met hoge rug die tot bij de grond werden overtrokken met stoffen jurkjes.

Dit behaaglijke decor en de vriendelijke prijzen trokken vanaf de eerste dag heel wat belangstelling. De dagelijkse leiding is in handen van de vriendinnen Leen Hofkens en Patricia Braam, twee spontane meisjes die ook van wanten weten. Patricia is de chef van de keuken. Zij is van Nederlandse origine, liep koksschool en was vier jaar lang verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een steak-house op de Turnhoutse markt. Ze kiest voor een eenvoudige en gevarieerde keuken op basis van verse producten. De spijskaart is opgebouwd uit gevarieerde soepen, salades, pastagerechten, vis- en vleesbereidingen en kindergerechten en biedt dus voor elk wat wils. Leen zorgt ervoor dat in de eetzaal alles op wieltjes loopt. Ze bedient met zo’n vlotheid dat zelfs de grootste zenuwlijder zich na een tijdje op zijn gemak voelt.

Wij kwamen op een doordeweekse avond en vonden het merendeel van de tafeltjes bezet. Omdat de leien borden met de suggesties onleesbaar ver van ons vandaan stonden, kozen we gerechten van de spijskaart. Eerst kwam er op het kraakwitte tafelkleed een groot bord met in zonvorm geschikte salade met witloof, reepjes uitgebakken zalm, scampi en een bad van liquide citroenboter (310 frank). Hoofdgerecht was kalfsoester, gebakken en voorgesneden in schuine plakken en aan tafel gebracht met beetgaar gekookte groenten (zonder kruiding), een dikke graanmosterdsaus (zoals vroeger met een roux gebonden) en een schaaltje frieten (555 frank). In het kelkvormig glas kwam de rode en witte château La Mazerolle, die voor 300 frank de karaf en 575 frank de fles als ongevaarlijke huiswijn wordt geschonken. Als afsluiter kwam er een smakelijke chocolademousse vergezeld van vanillesaus, opgediend in een industrieel chocoladebakje (140 frank).

In d’Achterkeuken wordt geanimeerd getafeld door een gestileerd publiek, waaronder nogal wat uitgeweken, kapitaalkrachtige Nederlanders. Reserveren is aanbevolen.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content