Stier in de lift

Alexander Levy is een van de revelaties van dit golfseizoen. Op de BMW Masters in Sjanghai werd hij tweede. Eerder dit jaar won hij de Chinese Open en de Portugal Masters. De 24-jarige Fransman behoort tot een nieuwe generatie golfers die opvallen door hun ongedwongen speelstijl. “Ik neem graag risico’s”, zegt hij. “Dat zit in mijn aard.”

Levy werd geboren in de Verenigde Staten, waar zijn ouders werkten. Hij ontdekte de golfsport in Californië. Zijn vader, zelf een uitstekend golfer, nam hem mee naar de green, waar Alexander op zijn tweede al met een club van plastic stond te zwaaien. Al vlug kreeg hij een sandwedge die op zijn maat was afgezaagd. Zijn jeugd bracht hij door in het zuiden van Frankrijk, in de Var. Daar ging hij spelen op de Golf de Frégate, in de buurt van Bandol.

In 2011 werd hij professioneel golfer. Er volgden jaren met hoogten en laagten. Vorig jaar zag het er zelfs even naar uit dat Levy opnieuw in de Challenge Tour zou moeten spelen. Maar sinds begin dit jaar is zijn zelfvertrouwen helemaal terug en lijkt zijn carrière helemaal in de lift te zitten. Waarnemers zeggen dan ook dat hij heel ver kan raken.

Alexander Levy staat in de golfsport bekend als een speler die er altijd voor gaat. Met de Fransman is het erop of erover. Sinds hij in Argentinië een toernooi won, wordt hij in het golfcircuit ‘El Toro’ genoemd. Een knipoog naar zijn uiterlijk (1,78 meter en 80 kilo), maar evenzeer naar zijn talent. Levy heeft een zeer krachtige en atletische swing — zijn drive komt vaak in de buurt van driehonderd meter — en hij speelt altijd zeer agressief. Als hij een goede dag heeft, kan hij heel scherpe scores laten optekenen. Zijn motto: de kortste weg naar de vlag is de beste.

Het legt hem allemaal geen windeieren. Dit jaar sloeg Alexander Levy in de European Tour al meer dan vierhonderd birdies. Niemand deed beter. Zijn offensieve speelstijl loont natuurlijk niet altijd, maar daar kan de Fransman mee leven. “Om veel birdies te slaan, moet je aanvaarden dat je af en toe tegen een bogey aankijkt. Het ligt gewoon niet in mijn aard om op zekerheid te spelen, of voor het midden van de green te gaan.”

Alexander Levy solliciteert stilaan naar een plaats in de top vijftig van de wereld en in de top tien van de Race to Dubai. Natuurlijk droomt hij er al van om volgend jaar deel te nemen aan de Masters van Augusta. “Ik speelde al op Augusta met de PlayStation”, lacht hij. “Nu nog in het echt.” Maar ondertussen blijft hij bescheiden. “Alexander is een fijne vent, iemand die er altijd met de glimlach bij loopt”, zegt zijn agent Michael Jones, die lid is van de Royal Waterloo.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content