STEVIG IN HET ZADEL

Zadelmakerij Waegemans maakt lederwaren waarvan de kwaliteit wordt gewaardeerd tot in de hoogste kringen.

De familie Waegemans heeft iets met de koninklijke familie. Marc Waegemans, huidig zaakvoerder van het in 1905 opgerichte familiebedrijf, is immers al de derde in de rij die dankzij de kwaliteit van zijn handgenaaide zadels de titel van hofleverancier in de wacht kon slepen. Hoewel hij de superioriteit van het handwerk beklemtoont, verkoopt Waegemans ook wel goedkopere, ingevoerde zadels en nylonhalsters. Alleen binnen deze markt bestaat er voor hem onmiddellijke konkurrentie. “Ik weet best dat niet elke ruiter zich het beste materiaal kan veroorloven. Aan een handgenaaid lederen zadel, dat bovendien op het lijf van paard en vooral ruiter wordt geschreven, hangt al snel een prijskaartje van 60.000 frank. Daartegenover staat dan dat een van mijn zes werknemers zo’n tachtig werkuren nodig heeft om zo’n kostbaar zitje te voltooien. Bovendien geven we meer dan tien jaar garantie op onze zadels, die tot 25 jaar meegaan,” vertelt Marc Waegemans. “Een groot deel van de aktiviteiten die plaatsvinden in het atelier bestaat daarom uit het uitvoeren van herstellingen en restauraties. Ook het vervaardigen van tassen en foedralen, waarbij omwille van intensief gebruik de duurzaamheid prevaleert, is bij ons geen zeldzaamheid. Bij al het naaiwerk wordt de draad eerst door was getrokken, waardoor hij in het leer gaat plakken. Bij eventuele slijtage zal de naad nooit helemaal loskomen.”

Het allerbeste koeie- en varkensleder is te vinden in Engeland. Toch werkt Waegemans geregeld met leveranciers van kwalitatief hoogstaande Belgische huiden. De titel van hofleverancier leverde in het verleden een aantal mooie orders op. Zo waren ooit niet alleen Mobutu‘s lijfwachten, maar ook de officieren van de Algerijnse militaire school maar moeilijk uit de Molenbeekse zadels te lichten. Dichter bij huis levert de bvba sinds 1946 zadels, holsters en gordels voor de koninklijke rijkswachtescorte. In een hoek van het werkhuis staat een koets uit het Museum voor Kunst en Geschiedenis, die dringend van nieuwe draagriemen moet worden voorzien. Toch zijn de meeste klanten partikulieren, die vaak om emotionele redenen een aardig bedragje over hebben om een lederen tas of koffer te laten herstellen. Desgewenst wordt die volledig naar het originele model nagemaakt, weliswaar met nieuw leder.

Marc Waegemans, die in 1994 met zijn bedrijf een omzet boekte van 43 miljoen frank, voorziet voor 1995 een stijging met 20 %. Een permanente kwaliteitszorg moet er binnen afzienbare tijd voor zorgen dat ook dochter Waegemans’ kandidaatstelling bij onze vorst in goede aarde valt.

MARC WAEGEMANS (ZADELMAKERIJ WAEGEMANS) Niet iedereen die de waarde van handwerk kent, kan het zich ook veroorloven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content