Stevig als een huis

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Dividenden worden steeds belangrijker voor het rendement van aandelen. De Belgische vastgoedontwikkelaar Atenor voert al jarenlang een aantrekkelijk dividendbeleid.

De portefeuille van de Belgische vastgoedontwikkelaar Atenor omvat ongeveer 650.000 vierkante meter, verspreid over twaalf sites in binnen- en buitenland. Twee kantoorpanden liggen op AAA-locaties in Centraal- en Oost-Europa. Het gaat om de Hermes Business Campus in Boekarest (78.000 vierkante meter) en Vaci Greens in Boedapest (56.000 vierkante meten). Europa is een gemengd project aan de Wetstraat in Brussel, dat bestaat uit 30.000 vierkante meter kantoorruimte en enkele winkels. In dezelfde lijn ligt Victor, een 50/50-project met CFE aan het Brusselse Zuidstation. Trebel is een nieuw kantoorpand aan de kruising van de Belliard- en de Trierstraat in Brussel, met een oppervlakte van meer dan 30.000 vierkante meter, dat werd verkocht aan het Europees Parlement.

Port du Bon Dieu, een residentieel project van 10.000 vierkante meter, is gelegen in Namen. Vorig jaar heeft Atenor City Docks in Anderlecht gekocht (50.000 vierkante meter, hoofdzakelijk residentieel) en Brasserie Henry Funck in Luxemburg (11.400 vierkante meter, residentieel). Onlangs voegde het daar nog twee nieuwe sites aan toe: de wijk van het nieuwe station in Bergen (70.000 vierkante meter, residentieel) en de voormalige suikerfabriek in Ath (20.000 vierkante meter, residentieel). Het South City Hotel in Brussel staat te koop.

Erg belangrijk voor Atenor is de UP-Site aan het kanaal in Brussel. Het is een prestigieus project dat bestaat uit kantoren, winkels en woonruimte met een oppervlakte van 80.000 vierkante meter en een toren met 42 verdiepingen. Eind februari werd begonnen met de verkoop van de 250 appartementen. Na een flitsende start – midden mei was al meer dan 40 procent verkocht – is de verkoop wat stilgevallen. Maar zowat twee jaar voor de oplevering is dat een betere oogst dan verwacht. Van de vier kantoorgebouwen werd één gekocht door Smals-Ethias. De voorlopige oplevering van B3, bestemd voor Unizo, is gepland voor de tweede helft van dit jaar. Het kantoorgebouw UP36 werd in het eerste semester verkocht aan de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

Atenor wil met een project een gemiddelde meerwaarde van 500 euro per vierkante meter halen. Het gemiddelde over de voorbije twintig jaar ligt daar zelfs ruim boven. In de eerste jaarhelft heeft de ontwikkelaar een nettowinst van 7,7 miljoen euro gerealiseerd (1,52 euro per aandeel). Het nettoresultaat van de groep voor 2012 zou in de buurt van de 11,3 miljoen euro van 2011 moeten liggen (2,25 euro per aandeel). Het management heeft zijn dividendbeleid wat bijgesteld: het blijft de bedoeling een aantrekkelijk dividend uit te keren, maar de groep wil ook over meer middelen voor de ontwikkeling van projecten beschikken. Atenor heeft voor de aandeelhouders ook de optie van een dividend in aandelen ingevoerd. Het brutodividend in het boekjaar 2011 bedroeg 2 euro per aandeel, of 1,50 euro netto.

De vastgoedportefeuille van Atenor is duidelijk recessiebestendiger dan vijf of tien jaar geleden. De groep besteedt ook meer aandacht aan residentiële sites. Wellicht heeft het nieuwe dividendbeleid tot gevolg dat de aandeelhouders mogen rekenen op een stabiel brutodividendrendement van 6,6 procent. Het aandeel is daarom koopwaardig.

IN SAMENWERKING MET kanaal Z en Inside BELEGGEN

BUY ATENOR

Buy Atenor

Koers: 30,40 EUR

Munt: euro

ISIN-code: BE0003837540

Beurs: NYSE Euronext Brussel

Ticker: ATEB BB

Beurskapitalisatie: 153 miljoen EUR

Verwachte k/w 2012: 13

Verwachte k/w 2013: 12

Koersverschil 12 maanden: +6 %

Koersverschil sinds jaarbegin: +25 %

Dividendrendement: 6,6 %

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content