Sterren op de golfbaan

Bill Murray In Hollywood is de fairway al even populair als de rode loper. © GF

In de Verenigde Staten is golf een nationale sport. Meer dan 30 miljoen beoefenaars uit alle lagen van de bevolking staan geregeld op de green. Naast de rijke privéclubs, alleen toegankelijk voor de elite, zijn er ook duizenden openbare golfterreinen waar iedereen terechtkan, van de bedrijfsleider tot de bediende. In de VS kan de nationale passie voor golf dan ook rekenen op veel aandacht van de televisie. Alle toernooien van de PGA Tour komen rechtstreeks op het scherm, soms op de grote zenders, dan weer op gespecialiseerde televisiestations zoals Golf Channel. De kijkdichtheid blijft zeer hoog: tot 15 miljoen voor de Masters van Augusta.

Natuurlijk spelen ook heel wat sterren uit andere sectoren golf. In de tuin van het Witte Huis is een green aangelegd, want de meeste Amerikaanse presidenten waren ook noeste golfers: van John F. Kennedy tot Barack Obama of Bill Clinton en nu ook Donald Trump. Die laatste is de eigenaar van verscheidene golfbanen. In Hollywood is de fairway al even populair als de rode loper. Michael Douglas, Kevin Costner, Catherine Zeta-Jones, Bill Murray, Justin Timberlake, Kurt Russell, Clint Eastwood, Sean Connery en Hugh Grant zijn allemaal fanatieke golfers. Ook andere topsporten zijn leveranciers van bekende golfspelers, zoals de zwemmer Michael Phelps of de basketbalspeler Michael Jordan. Laatstgenoemde overwoog zelfs even een professionele golfcarrière.

Logisch gevolg: in de PGA Tour is er een toernooi dat de topspelers van het profcircuit samenbrengt met andere sterren die wel eens een balletje slaan. Het toernooi was lang bekend als de Bing Crosby Clambake omdat de acteur het evenement in 1937 voor het eerst organiseerde. Vandaag luistert het evenement naar de naam ATT Pebble Beach Pro-Am. Editie 2018 wordt van 8 tot 11 februari gespeeld op het prestigieuze terrein van Spyglass Hill in Monterey Peninsula, Californië, en uiteraard op Pebble Beach. Op het programma van het toernooi met een prijzenpot van 7,2 miljoen dollar staan vier ronden van achttien holes, waarvan de professionals de eerste drie holes samenspelen met een bekende amateur. Er is zowel een individueel als een teamklassement. En voor het publiek is het allemaal fantastisch, want het ziet niet alleen de beste golfers aan het werk maar ook zeer bekende gezichten uit andere werelden. Zij zetten ook hun beste beentje voor, maar hebben niet altijd een perfecte swing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content