Stenson en McIlroy kronen zich

Henrik Stenson heeft net als vorig jaar het World Tour Championship in Dubai gewonnen. Dat toernooi is de afsluiter van het Europese golfseizoen. Dankzij die zege is de Zweed nu tweede in de zogenoemde Race to Dubai, de Europese Orde van Verdienste. Tegelijk klimt hij naar de tweede plaats in de internationale hiërarchie. In beide klassementen gaat dezelfde man hem voor: Rory McIlroy.

Het toernooi van Dubai loste alle verwachtingen in, want het sluitstuk van het seizoen was een ware thriller. Stenson pakte de overwinning dankzij twee birdies op de laatste twee holes en een inzinking van de Spanjaard Rafael Cabrera-Bello, die lange tijd de rangschikking aanvoerde. De Zweed deed het in de eindafrekening twee slagen beter dan de Fransman Victor Dubuisson, de Engelsman Justin Rose en de Noord-Ier Rory McIlroy, die op gelijke hoogte eindigden.

De grote winnaar van het seizoen 2014 is Rory McIlroy. Hij won de British Open en het USPGA, en speelde bij momenten zo superieur dat hij aan de Tiger Woods van de grote jaren deed denken. Hoewel hij nog maar 25 is, staat hij al op de erelijst van vier majors. En volgens waarnemers begint het nog maar voor McIlroy. “Hij kan heel ver raken”, zei Henrik Stenson. “Of hij ooit beter kan dan Woods, weet ik niet, maar hij is nog jong en beheerst vooral alle onderdelen van het spel. Volgens mij kan hij de golfsport de komende tien jaar domineren.” McIlroy is de voorbije maanden inderdaad gegroeid als speler. Vroeger kon hij indrukwekkende hoogtepunten afwisselen met bedroevende dieptepunten, maar de jongste tijd legt hij een zeer grote regelmaat in zijn spel. Bovendien is hij mentaal veel sterker geworden. Dat was onlangs nog te zien tijdens de Ryder Cup op Gleaneagles.

In Dubai vierde McIlroy zijn wederoptreden na een maand afwezigheid. Hij speelde meteen weer op een zeer hoog niveau en nam in de eerste ronde zelfs de leiding. Zonder een dip op zaterdag — toen hij op de twaalfde en de dertiende hole een dubbele bogey sloeg — had hij het toernooi ongetwijfeld gewonnen. Ondertussen had hij de overwinning in de Race to Dubai al op zak, goed voor een cheque van 1,25 miljoen dollar. In 2014 speelde McIlroy 8 miljoen dollar bij elkaar. Dat is meer dan genoeg om zijn advocaten te betalen in het proces tegen zijn vroegere manager.

De Belg Nicolas Colsaerts sluit het seizoen af op de 45ste plaats in de Race to Dubai. Na een mislukt avontuur in de Amerikaanse PGA Tour heeft de Brusselaar zich dus helemaal hervat in het Europese circuit, dat veel beter bij zijn mentaliteit past en waarin hij ook volgend jaar te zien is.

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content