STEENGOEDE ZAKEN

Monument Vandekerckhove, de marktleider in renovatie en restauratie, heeft zopas de natuursteenrenovatie van het Berlaymontgebouw in de wacht gesleept.

Veertig jaar geleden werd overwogen om de Sint-Niklaaskerk van Gent – die nu behoort tot het wereldpatrimonium qua gotische bouwkunst – te slopen en er een parking aan te leggen. “Vandaag is dat ondenkbaar,” zegt Jozef De Poorter, die tien jaar geleden via een management buy out Monument Vandekerckhove (gesticht in 1896) verwierf. Momumentenzorg is “in”. De Poorter, die ook ondervoorzitter is van de Europese Federatie voor Monumentenzorg, ziet drie redenen voor de bloei in de sector: een grotere motivatie om ons historisch patrimonium te conserveren; het zoeken naar nieuwe functies voor historische bouwwerken; de switch van nieuwbouw naar renovatie.

Jozef De Poorter trad in 1960 in dienst als ingenieur bij Monument Vandekerckhove en werd er in 1985 gedelegeerd bestuurder. Hij is tevens voorzitter van de overkoepelende holding Group Monument Brussel. Die holding groepeert rond het hoofdbedrijf Monument Vandekerckhove (omzet 1,25 miljard frank) nog elf aanverwante nv’s en een 50%-participatie in Vauban Paris, een restauratie- en renovatieholding die actief is in de Parijse agglomeratie. Geconsolideerd haalt Group Monument een omzet van 2 miljard frank en biedt het werk aan 570 personeelsleden. In 1998 werd er winst geboekt, na twee verliesjaren op rij.

“Wij hebben het druk,” zegt Jozef De Poorter. “Momenteel zijn er circa tachtig werken aan de gang, waarvan er twintig zijn opgestart in augustus. Onze prognoses voorzien voor dit jaar een omzetstijging van 20%.” Onlangs wezen de Europese instanties het lot “natuursteen” van de renovatie van het Berlaymontgebouw toe aan Monument Vandekerckhove. “Dat was een onverwachte meevaller. Wij hadden onze plannen al in de papiercontainer gegooid, omdat wij met onze prijsofferte maar als vierde uit de bus kwamen. In het algemeen trouwens is de prijsconcurrentie, die wij met bedrijven als Verstraete & Vanhecke en Vlaeminck voeren, op het scherp van de snee. Drie maand na de offerte echter werd de opdracht – ter waarde van 190 miljoen frank – dan toch aan ons toegewezen. Blijkbaar voldeden de eerste drie kandidaten niet aan de strenge Europese vormvereisten,” aldus Jozef De Poorter.

Daarnaast is Monument Vandekerckhove pas begonnen met de renovatie van de Musea voor Schone Kunsten in Brussel en heeft het ook enkele nieuwbouwprojecten lopen, zoals de bouw van het Vlaams Kunststoffencentrum (VKC) in Kortrijk. Het meest in het oog springende restauratieproject is het herstel van de Sint-Laurentiuskerk in Ename-Oudenaarde, een bouwwerk uit de tiende eeuw.Jozef De Poorter: “De restauratie, die 250 dagen zal duren, wordt gefilmd en zal wekelijks te volgen zijn via Internet. Een Amerikaanse firma zorgt daarbij simultaan voor een aangepast virtual reality-verhaal over de Middeleeuwen”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content