Star Academy voor ondernemers: hoe geld en wijze raad vinden

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Goede bedrijfsideeën vinden geen financiering. Tegelijkertijd is er een veelvoud aan kapitaal dat wacht op een goed bedrijfsplan. Het proefproject Condor Finance vormt een antwoord op die contradictie. Geld en wijze raad voor ondernemerstalent – het lijkt wel Star Academy voor Vlaamse entrepreneurs.

De ballade van de twee koningskinderen is hyperactueel en dieptragisch: ook vandaag kan de prille-ondernemer-met-een-idee of de ambitieuze-ondernemer-met-een-groeiplan de zoekende kandidaat-investeerder vaak niet vinden. Zo komen waardevolle zakenideeën nooit uit de knop. Voka West-Vlaanderen wil die kloof dichten. De werkgeversvereniging lanceert een proefproject om ideeën enerzijds en wijze raad en centen anderzijds elkaar te laten vinden.

Eric Kenis, directeur Menselijk Kapitaal bij Voka West-Vlaanderen: “Condor Finance wil in een vroeg stadium ondernemersideeën begeleiden en ze helpen uitwerken tot een sterk plan, onderbouwd met cijfers en ambities. Op die manier vergroten de slaagkansen voor de ondernemer. Bovendien bieden we de ondernemer input via een onafhankelijke groep van experts die de ondernemer adviseren en aanbevelingen geven. Zo wordt het dossier verder verbeterd en wordt de richting aangewezen waarlangs de financiering kan gebeuren.” De idee komt deels overgewaaid uit Engeland (zie kader: Engelse mosterd voor Vlaamse economie).

De ondernemer betaalt 500 euro voor de deelname aan Condor Finance. “Dat zorgt voor een schifting,” meent Kenis. In ruil worden de ondernemers gecoacht door Filip Aelvoet, zaakvoerder van Sequoia Consulting, in een vorig leven onder meer actief bij Lessius. Eens het plan rijp is, wordt het voor de raad van wijzen gebracht, een pompeuze naam voor een raad met onder meer Luc Vandewalle (ING), Luc Synaeghel (Partners@Venture) en Jo Libeer (Voka).

“De commentaren van de raad zijn diepgaand, complementair en afgetoetst aan de sector,” weet Filip Aelvoet. “Een professionelere aanpak resulteert vaak in betere voorwaarden. Door een preciezere omschrijving heeft men ook een betere risicoperceptie. Een onderbouwd dossier biedt de gelegenheid om vanuit een steviger positie te negotiëren.” Het panel van de raad van wijzen is altijd hoffelijk, maar tegelijk sportief. Kenis: “Men durft te tackelen. Maar men speelt altijd de bal, nooit de man.”

Wanneer de raad een dossier groen licht geeft, biedt Filip Aelvoet een leidende hand in het vinden en aanspreken van financiers: “Ik breng ze bij die mensen, die ze in deze fase nodig hebben. Daaruit putten we diverse voorstellen, maar het is uiteindelijk de ondernemer die kiest en beslist.” Vanaf de goedkeuring van een financiering komt er een succesvergoeding (2 % van het totaalbedrag) voor Filip Aelvoet. “Indien er geen financiering komt, is er ook geen vergoeding.”

Lieven Desmet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content