Stamcelinvriezer dankzij ijskastverbod

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Toen Marc Waeterschoot zich ruim tien jaar geleden thuis begon te focussen op de inhoud van de ijskast, was dat de aanleiding tot de oprichting van Cryo-Save. Een bedrijf dat in Nederland is gevestigd en dat vorige week in het Antwerpse Niel de grootste Europese commerciële stamcelbank opende. Cryo-Save bevriest en bewaart tegen betaling stamcellen uit navelstrengbloed van pas bevallen vrouwen, in de hoop dat die cellen ooit kunnen dienen om ziektes van het kind te genezen. Die activiteit heeft sinds de oprichting in 2000 van het op de Londense startersbeurs AIM genoteerde bedrijf heel wat controverse veroorzaakt.

Waeterschoot werd in Merksem geboren en studeerde farmacie in Antwerpen en Gent, met specialisatie klinische biologie. In 1975 ging hij aan de slag als klinisch bioloog in een ziekenhuis in Willebroek, om al snel zijn eigen laboratorium op te richten. Later werd hij medeoprichter van het intussen beursgenoteerde Zwitserse diagnosebedrijf Unilabs en leidde en reorganiseerde een rist buitenlandse labo’s.

Maar daar bleef het niet bij. “Ik had op zeker ogenblik ook een restaurant, een boekhoudkantoor en een carrosseriebedrijf. Tot ik plots besefte ik dat ik te veel hooi op de vork had genomen. Ik liep mezelf voorbij”, zegt Waeterschoot. Dat besef kwam er ook omdat enkele vrienden werden getroffen door een beroerte of hartinfarct. “Ik heb mij bezonnen over mijn leven en al die activiteiten stopgezet.”

Rusteloze ziel

Waeterschoot besloot in 1998 een sabbatical in te lassen, hoewel hij al snel aan het spelen was met aandelen. “Maar het was niets voor mij, zo van ‘s morgens tot ‘s avonds op een scherm kijken. Je kunt er misschien goed geld mee verdienen, maar ik had geen sociaal leven meer.”

Thuis zitten, paste ook niet bij een onrustige ziel als Waeterschoot. “Ik begon de ijskast te reorganiseren en mijn vrouw vond dat niet zo’n goed idee. Ze zei dat het tijd was om weer buitenshuis te gaan werken.” Dat Waeterschoot ook aandelen had gekocht in de Amerikaanse navelstrengbloedbankeigenaar Cryo-Cell bracht hem op ideeën. “Niet dat ik toen veel wist van stamcellen, maar het lag toch enigszins in de lijn van mijn laboactiviteiten.” Samen met de uitgever van een beurstipsblad verwierf hij een Europese licentie en richtte hij in 2000 Cryo-Save op. “En toen is het plots allemaal heel hard gegaan”, zegt Waeterschoot, die nu nog CEO en hoofdaandeelhouder is. “Mijn ervaring met mijn andere bedrijven kwam goed van pas.”

Intussen is het bedrijf in 38 landen aanwezig. “En in november 2007 beleefde ik de natte droom van elke manager en trokken we naar de beurs”, zegt de studiegenoot van Rudi Mariën, de vroegere sterke man van Innogenetics. Met de opbrengst werd het nieuwe labo in Niel gefinancierd.

“Ik hou van afwisseling”, zegt Waeterschoot, alluderend op de rij ondernemingen die hij uit de grond heeft gestampt. Maar op Cryo-Save is hij nog lang niet uitgekeken. “Ik zie nog grote uitdagingen voor dit bedrijf, zoals acquisities, actief worden in Amerika en Azië, nieuwe producten zoals het halen van stamcellen uit vetweefsel en de grootste van de wereld worden”, zegt computerfanaat Waeterschoot, wiens ondernemerschap er al van kindsbeen inzat. De snoepjes die hij meekreeg naar school, at hij niet op. Hij verkocht ze liever, herinnert hij zich.

Technologiefreak

Of zijn vrouw er later spijt van had dat ze hem de toegang tot de ijskast had verboden, weet hij niet. Wel dat ze trots is op wat hij gerealiseerd heeft. “Thuis zitten en golf spelen, is ook maar niets. In negen jaar zoiets uit de grond stampen plus een beursgang geeft voldoening. En ik wou ook vijf kilo vermageren. Dat was nog het moeilijkste om te realiseren (lacht).”

Ontspanning zoekt Waeterschoot in een partijtje tennis of een tochtje met zijn zeilboot. “Ik ben gemaakt op een boot en dat laat sporen na (lacht).” Bij die zeiltochtjes gaat soms ook de familie mee. Waeterschoot heeft drie zonen van 30, 29 en 24 die je nooit bij Cryo-Save zal vinden. “Ze willen niets met de medische wetenschap te maken hebben en ik zou ze ook nooit in het bedrijf willen”, zegt Waeterschoot. De oudste heeft een IT-bedrijf, nummer twee is lijnpiloot bij easyJet en de jongste legt de laatste hand aan studies pers- en communicatiewetenschappen. “Ik kan niet klagen”, zegt Waeterschoot trots.

De CEO leest heel veel op internet, vooral over technologie. “Ik ga een van de eerste elektrische sportwagens in België hebben”, zegt hij fier. Die Tesla Roadster wordt volgende maand geleverd. “Die wagen is niet alleen supersnel, maar voltanken aan het stopcontact kost maar zes euro.”

Marc Waeterschoot (59)

Is: CEO Cryo-Save

Vrije tijd: zeilen,

tennis, lezen,

technologie

Bert Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content