STADSVERNIEUWING VAN TONGEREN TOT OOSTENDE

Lommel is niet de enige Limburgse stad met grootse plannen. In Tongeren gaan projectontwikkelaar Van-gronsveld, Ed Somers Vastgoed en Democo aan de slag op terreinen van De Lijn. Er komt een nieuw stadspark, een woonproject en een zorgzone: een combinatie van een rusthuis en serviceflats. Genk krijgt tegen 2007 een nieuw stadsplein en een ondergrondse parking. Rond het plein bouwt projectontwikkelaar ING Real Estate 26 handelsruimtes en een honderdtal appartementen. Hasselt blijft niet achter. Het zwaarste dossier in de Limburgse provinciehoofdstad is de herontwikkeling van de stationssite. Het Rotterdamse bureau West 8 tekende het masterplan uit.

In de provincie Antwerpen wordt veel verwacht van het ‘nieuwe’ Mechelen. Tenzij voor kantoorontwikkelingen liep de vastgoedsector tot voor kort in een grote boog om Mechelen heen. De succesvolle herontwikkeling van de Lamotsite heeft voor een trendbreuk gezorgd. Met het Huis van de Mechelaar, een ontwerp van de architecten Tomas Nollet en Hilde Huyghe, dat in april zijn moderne deuren opent, bouwt Mechelen verder aan een fris imago. Het Mechelse stadsbestuur liet ook een beeldkwaliteitsplan voor de publiek ruimte in de binnenstad opstellen. En dan is er nog het dossier Euroshopping. Vandaag nog een enorme stadskanker, morgen een multifunctioneeel complex met woningen en winkelruimte? Met vraagteken, want hoewel de wedstrijdjury het project van Groep Van Roey en architect Samyn en Partners tot winnaar uitriep, koos het stadsbestuur voor het ontwerp van projectontwikkelaar Bouwfonds Property Development en architect Poponcini & Lootens. Het laatste woord hierover lijkt nog niet gezegd.

Leuven blijft zich verder ontwikkelen en vernieuwen. Momenteel gaat er veel aandacht naar het project Kop van Kessel-Lo. Aan de achterzijde van het Leuvense station ontwikkelt CIP rond de nieuwe stationsingang een nieuw stadsdeel met onder meer woningen, winkels, een bioscoopcomplex en twee hotels.

Verder in Vlaams-Brabant toont Vilvoorde zich ambitieus. Het project Watersite omvat een gebied van 100 hectare tussen het Zeekanaal en de spoorlijn Brussel-Mechelen. Het deelproject Campus creëert een nieuw stadsdeel met een mix van functies (wonen, winkelen, werken en publieke functies).

In het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas is de stadsvernieuwing al grotendeels gerealiseerd. De Grote Markt werd heraangelegd en heringericht. De stationsomgeving kreeg ook een grondige opfrisbeurt. Een bioscoopcomplex, nieuwe winkels en een heraangelegd plein maken de buurt weer wat aantrekkelijker.

Oostende en Kortrijk zijn de West-Vlaamse sterkhouders. Beide steden versterken het winkelaanbod in de binnenstad. Oostende vond een nieuwe bestemming voor het Feest- en Kultuurpaleis aan het Wapenplein, Kortrijk ontwikkelde het winkel-wandelcentrum Sint-Janspoort. Ze hebben bovendien ambitieuze plannen voor de (her)ontwikkeling van nieuwe stadsdelen. Oostende bouwt het havengebied om tot jachthaven, Kortrijk maakt van het Buda-eiland een kunsteneiland. Er wordt ook veel verwacht van de vernieuwing van de spoorwegstations.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content