Stabiliteit of avontuur

Noteer alvast 8 november met stip in uw agenda. Het wordt ook voor de financiële markten een van de belangrijkste data van het jaar. De Amerikanen kiezen dan een nieuwe president. Na acht jaar Barack Obama, een Democraat en de eerste zwarte president uit de Amerikaanse geschiedenis, wordt het de eerste vrouwelijke president met Hillary Clinton, of de heel atypische Donald Trump, die niet onbesproken de Republikeinse nominatie binnen wist te halen.

Uiteraard zijn er altijd verschillen tussen de twee presidentskandidaten, maar deze keer is het verschil in stijl toch wel heel groot. Hillary Clinton is zonder meer de kandidaat van het establishment. Ze was acht jaar first lady in de jaren negentig, toen haar man Bill president was, en ze was minister van Buitenlandse Zaken tijdens de eerste ambtstermijn van Obama. Kennis en ervaring op het hoogste politieke niveau heeft ze dus zat. In schril contrast daarmee staat de in bestuurlijke zaken compleet onervaren, grofgebekte Donald Trump, die met zijn directe no-nonsenseaanpak wel de man van het volk is. Hij tokkelt op gevoelige snaren als veiligheid, immigratie, economische stagnatie, de verzwakte positie van de Verenigde Staten in de wereld en weet zo zeer vele, ontevreden Amerikanen aan te spreken, vooral in de wegkwijnende middenklasse en onder arbeiders.

Clinton of Trump, een keuze tussen status quo en verandering, een keuze tussen stabiliteit of avontuur. Onder Clinton zal er nationaal en internationaal niet meteen veel veranderen. Al zal ze wel, onder druk van Bernie Sanders, haar taaie tegenstander in de voorverkiezingen, meer aandacht moeten hebben voor de zwakkeren in de samenleving. Trump daarentegen heeft heel wat ‘revolutionaire’ ideeën, zoals het bouwen van een muur om Mexicaanse migranten tegen te houden. Nationale en internationale spanningen lijken bij hem bijna gegarandeerd. Ook staat hij minder weigerachtig tegenover nog meer overheidsschuld.

Lange stierenmarkt

Traditioneel leeft het idee dat Wall Street blijer is met een Republikeinse dan met een Democratische president. Dat zal deze keer zeker niet het geval zijn. Waarnemers verwachten dat beleggers het meer hebben voor de voorspelbaarheid en de consensus van Hillary Clinton, dan voor het avontuur van Trump. Wall Street haat onzekerheid.

Trouwens, onder de Democraat Obama deed de Amerikaanse beurs het uitstekend, terwijl die onder zijn voorganger, de Republikein George W. Bush, een ramp was. Eerder dit jaar werd de zevende verjaardag van de stierenmarkt gevierd. In maart 2009 noteerde de cruciale Amerikaanse Standard&Poor’s500-index op 677 punten, vandaag zitten we in de buurt van 2200 punten, of 220 % hoger.

We zitten nu aan 90 maanden, de op drie na langste stierenmarkt sinds 1900 en ver boven het gemiddelde van de afgelopen eeuw, 57 maanden. Als we naar de omvang van de klim kijken, zijn we met een stijging op de piek van 220 % aan de op vier na sterkste stierenmarkt sinds 1900 bezig, en een stuk boven het historische gemiddelde van 165 %.

DE FAVORIET VAN WALL STREET IS VEELEER CLINTON DAN TRUMP.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content