Staat je bedrijfstoekomst echt in de sterren geschreven?

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Het gebeurt nog maar zelden dat ik aan mijn zetel word gekluisterd als ik een artikel over management lees. We hebben immers zowat alles gehad van kernbekwaamheden tot bedrijfsliedjes, van misleidende financiële ratio’s tot superzacht gezwam over spiritualiteit in management. De wijzen komen uit het Oosten. De toekomst voor zinvolle beschouwingen over management zal wel uit die hoek komen. Gedaan met de enggeestige Amerikaanse slogans.

Maar vergeet het. Uit India komt de nieuwste trend overgewaaid, tenminste volgens de Financial Times van 12 oktober: bedrijfsastrologie. Het beste moment om een product te lanceren? Het ideale tijdstip om een medewerker aan te werven? De perfecte timing om naar de beurs te trekken? Het staat in de sterren geschreven. Ik zou willen dat het een grap was, maar The Finan- cial Times is geen krant om te lachen en ook op het internet bulkt het al van de teksten over ‘corporate astrology’. Volgens de ene site is het geen luxe, maar een noodzaak. Naast een boekhouder, een advocaat en kwaliteitsdeskundige heb je nu een astroloog nodig. Volgens de andere site garandeert het een radicale verbetering van je bedrijfsprocessen.

Hoeveel lager kunnen we nog zakken? Het argument van één van de ‘deskundigen’ is overduidelijk: denkt u nu echt dat bedrijfsleiders astrologie zouden blijven gebruiken als ze er geen geld mee zouden verdienen? Dergelijke zinnetjes wijzen erop dat een vak ‘logisch denken’ best tot het verplichte pakket zou behoren van elke zakenman. Mensen verdienen geld én ze doen een aantal rare dingen, en dus verdienen ze geld omdat ze rare dingen doen. De waarheid is uiteraard: ze verdienen geld, ondanks het feit dat ze rare dingen doen! Denkt u nu echt dat voetballers hun kousen, als een ritueel, zouden blijven optrekken indien ze er geen doelpunten mee zouden scoren? Denkt u nu echt dat tennisspelers zouden blijven op hun racket tokkelen indien ze er geen grand slams mee zouden winnen? En denkt u echt dat Spaanse renners zouden blijven een kruisteken slaan als ze er geen klassiekers mee zouden kunnen winnen? Het antwoord is uiteraard: ja. Ze zouden dit blijven doen, want ze volgen de simpele redenering: ik heb vandaag niet gescoord omdat ik mijn kousen met onvoldoende overgave heb opgetrokken. Ik was vandaag pas 28ste, ik moet de volgende keer mijn kruisteken wat zorgvuldiger maken… Als geld verdienen op de beurs vooral toeval is en de helft van de horoscoop gelovende beleggers wint geld na het raadplegen van de horoscoop, en de andere helft verliest geld, dan zullen de eersten zeggen: ja, ja horoscopen werken, en de tweeden: ik moet er wat sterker in gaan geloven.

Astrologie is bijgeloof van de primitiefste soort. In het artikel stond letterlijk: astrologie is iets dat je niet kan analyseren. Dingen die je niet kan analyseren, zijn vreemde dingen. En hoe kan je zonder analyse dan aantonen dat het werkt? Je moet toch even kijken of mensen die je goede sterrenraad opvolgen ook succesvol zijn? Is dat dan geen analyse? Neen, neen je mag dat niet analyseren, of het verliest zijn toverkracht. Er zijn tientallen studies verricht of horoscopen ‘werken’. De resultaten zijn negatief op de ganse lijn. Horoscopen werken niet als ze geanalyseerd worden. Maar ze werken wel als ze niet geanalyseerd worden. Er is dus niets fout met horoscopen, maar met de analyse.

Vlug toch maar even mijn horoscoop raadplegen (tweelingen): nieuwe horizonten gaan voor u open, als u er zelf maar voldoende receptief voor bent. Let op voor kritische, negatieve periodes. Besef dat kritisch zijn slechts één dimensie is. Vertrouw op wie uw vertrouwen waard is. Er liggen kansen voor u om te grijpen, maar neem geen overhaaste beslissingen. Uw gezondheid loopt risico’s als u vroege waarschuwingssignalen negeert. Het is een goede periode om nieuwe dingen uit te proberen. Een nieuwe hobby, een nieuwe passie kan uw routine doorbreken.

Toch wel erg relevant, zo’n horoscoop. Daarom wagen we onszelf aan de eerste bedrijfshoroscoop voor Trends. Indien deze proefaflevering meevalt, vanaf volgende week: een vaste rubriek!

Tweelingen

Indien u nu een fusie wil doorvoeren met een ander bedrijf, is dit het juiste moment. Matrixstructuren met dubbele leiding zijn zeker aangewezen, indien u de complexiteit de baas kan. Het is een ideaal ogenblik om risico’s te nemen, op voorwaarde natuurlijk dat het om berekende risico’s gaat. Volg uw hart bij uw beslissingen, maar let er wel op niet te impulsief te werk te gaan

Ram

Beheers uw emoties. Uw enthousiasme voor uw lievelingsprojecten mag uw gezond oordeel niet in de weg staan. Uw medewerkers zijn deze week zeker gevoelig voor een aanmoedigend woord, maar let er wel op dat uw complimenten oprecht zijn. Besteed bijzonder veel aandacht aan fouten in de boekhouding, die uw rapportering onbetrouwbaar kunnen maken

Kreeft

Dit is een goede periode om nieuwe horizonten te verkennen; nieuwe klanten kunnen uw marktpositie verstevigen. Ga daarbij niet onbesuisd te werk. Kijk goed uit of die nieuwe opportuniteiten wel rendabel zijn. Vertrouw uw competente medewerkers, maar wees niet naïef. Kijk uit naar signalen dat ze toch de boel willen belazeren.

de auteur is hoofddocent aan de universiteit gent en partner van de vlerick leuven gent management school.

Marc Buelens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content