SPRING-IN-‘T-VELD

Dolle-koeienziekte, gekke-schapenziekte, varkenspest ? Konijnenspecialist Lonki vaart er wel bij.

Bij konijnenspecialist Lonki steeg de verkoop de voorbije weken met enkele procenten. “Wij hebben geen problemen met hormonen, dolle koeien of varkenspest,” glundert zaakvoerder Cyriel De Boeck. “Integendeel : de consumptie van konijn stijgt, alhoewel niet spectaculair.” De gemiddelde Belg verorberde in 1965 1,09 kilo konijn, vorig jaar klom dat aantal naar 2,9 kilo. Vergelijk : rundvlees schommelt al enkele jaren rond 110 kilo per persoon.

Het grootste deel van dat Belgisch konijnenvlees wordt verwerkt door de nv Lonki uit Temse. Het 100 % familiebedrijf is marktleider in de Benelux. In 1995 realiseerden de 49 werknemers een omzet van 410 miljoen frank. Nummer twee in België, Denderlux, haalde in 1994 een omzet van 100 miljoen. “Wij zijn altijd trendsetter geweest in Europa,” verklaart Cyriel De Boeck het succes. “Wij boden als allereersten konijn aan in stukken. Traditioneel wordt konijn als geheel verkocht.” Filets, koteletten en ruggen staken al in het gamma. Onlangs werd het uitgebreid met worst, paté, konijnen-hamburgers en vlees voor barbecues. “Konijn wordt nog al te veel gebruikt als stoofpotvlees met bier, wijn en pruimen. In de zomer daalt het verbruik. Dat moet veranderen. Net als in de zuiderse landen moet konijn dagelijks op de grill.” De consumptie in Frankrijk, Italië of Spanje ligt dubbel zo hoog.

De nv Lonki is overigens een belangrijke speler op de Franse markt. De dochter Lonki Lille bewerkt de zuiderburen. 35 % van de omzet wordt geëxporteerd, uitsluitend naar de buurlanden. De belangrijkste klanten zijn de grootwarenhuizen, goed voor 80 % van de omzet. Voor sommige F1– en F2-kanalen is Lonki exclusief leverancier. De resterende omzet wordt behaald via (speciale) slagerijen, traiteurs en cateringbedrijven. ” Sabena is een van onze klanten. Konijn is een goed alternatief voor kip op vliegtuigen. Voor mensen die om ideologische redenen geen rund of varken mogen eten.”

Sinds 15 januari huist Lonki in een modernistisch ogend gebouw op het industrieterrein van Temse. Het bedrijf is dubbel zo groot als vroeger. De investering bedroeg 150 miljoen. Voor Lonki, wat staat voor LONderzeelse KonijnenIntegratie is de verhuis meer dan symbolisch. De wortels van de familie De Boeck liggen immers in Londerzeel. Normaliter was een verhuis voorzien naar het nabijgelegen Westrode. Maar het vrijmaken van industriegronden sleepte te lang aan, en dus werd de thuishaven van de Boelwerf de nieuwe uitvalsbasis.

CYRIEL DE BOECK (LONKI) De consumptie van konijn stijgt, maar niet spectaculair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content