Vijf torens. Vijf gebouwen naast elkaar, zonder geheel, zonder coherentie, zonder leven. Voor de bewoners van de Brusselse wijk van de Papenvestlaan is het een met beton afgebakende horizon. Maar er is een toekomstperspectief voor dit stukje Brussel. De Stad Brussel en de Brusselse Haard zijn immers al een tijdje bezig met een project dat deze buur nieuw leven moet inblazen.. De realisatie van de sportzaal is ongetwijfeld het element dat de operatie op gang zal brengen.
...

Vijf torens. Vijf gebouwen naast elkaar, zonder geheel, zonder coherentie, zonder leven. Voor de bewoners van de Brusselse wijk van de Papenvestlaan is het een met beton afgebakende horizon. Maar er is een toekomstperspectief voor dit stukje Brussel. De Stad Brussel en de Brusselse Haard zijn immers al een tijdje bezig met een project dat deze buur nieuw leven moet inblazen.. De realisatie van de sportzaal is ongetwijfeld het element dat de operatie op gang zal brengen. "We hebben ernaar gestreefd om het bestaande bouwkundige ritme te doorbreken," legt architect PierreBlondel uit. "Het was dus niet de bedoeling om een zesde toren te bouwen, maar wel een lager gebouw dat rechtstreeks op de openbare ruimte uitgeeft. Het ontwerp sluit aan bij onze filosofie. De sportzaal creëert duidelijke openbare ruimten. Ze wordt omringd door een pleintje vooraan en tuinen aan de zijkanten die haar in de stadsstructuur integreren." Het complex ligt gedeeltelijk onder de grond en bewaart het evenwicht tussen openbare en sportieve ruimten. Een dak als een sterrenhemelTransparantie is verzekerd dankzij de glazen gevel. De stalen structuur verleent het gebouw lichtheid. Het hindert het uitzicht van de toeschouwer niet: hij kan zowel naar de sportprestaties in de zaal als naar de rest van de buurt kijken. Het dak is een heuse architecturale krachttoer. Een echte verademing ook voor de bewoners van de torens die erop kijken. "De zaal wordt verlicht met een netwerk van lichtkoepeltjes die een willekeurige tekening vormen. Dat concept contrasteert met andere oplossingen die te zeer aan het mechanische en gestandaardiseerde universum van de toren herinneren," vertelt Pierre Blondel. "Het dak werd tussen de lichtkoepels beplant, een kostenbesparende en onderhoudsvriendelijke oplossing. 's Nachts doet het licht dat door de zeven grote lichtkoepels straalt aan de sterren van de Grote Beer denken.Het dak heeft ook krachtige akoestische eigenschappen zodat de buurt geen geluidshinder ondervindt."De helling in de zaal biedt ruimte voor een tribune met twee rijen. Voor de technische en dienstlokalen (douches, kleedkamers, opslagruimte enzovoort) werd een originele oplossing gevonden. Ze werden gegroepeerd in twee ruimtes die zijdelings en in de hoogte werden gebouwd. Zo kon men ruimte besparen op de plaatsen waar een hoogte van zeven meter niet echt noodzakelijk was. Het hout werd bewerkt om het ondanks slijtage toch zowel binnen als buiten hetzelfde uitzicht te laten behouden. Het spel met verschillende materialen (houten cassettes, structuur in metaal en glas) creëert een gezellige sfeer. Het totale bedrag van de investering bedraagt 1,1 miljoen euro. De positieve invloed zal in de toekomst duidelijk worden.Véronique Pirson [{ssquf}]SportzaalAdres: Papenvestlaan in BrusselBouwheer: Stad Brussel Architectuur: Pierre Blondel ArchitectenMedewerking: Serge Eloi, Maud Derijk (architecten)Bouw: DherteHet dak is een heuse architecturale krachttoer. Een echte verademing ook voor de bewoners van de torens die erop kijken.