Sport en studie

De jonge Oostendse Gaëlle Van Wettere heeft een antwoord klaar voor al wie in België golf wil combineren met studies.

België vestigt sinds afgelopen jaar zijn hoop op de 16-jarige Nicolas Colsaerts. Maar laat ons ook naar de vrouwen kijken, waar de Oostendse Gaëlle Van Wettere (nauwelijks 18) al evenzeer schittert. Van 28 tot 31 december namen beiden deel aan het Wereldkampioenschap voor Juniores in Florida, de Orange Bowl. Colsaerts (die eerder al deelnam) eindigde tiende, terwijl Gaëlle (voor wie het een première was) beslag legde op de 19de plaats.

Gaëlle komt uit een familie met academische achtergrond die sport hoog in het vaandel voert. De familie Van Wettere maakte twaalf jaar geleden kennis met de golfsport en is intussen zeer actief binnen de federatie. Moeder Mireille is licentiate lichamelijke opvoeding, speelde vroeger nog voor de nationale handbalploeg, is kampioen van België ’97 matchplay en federaal verantwoordelijke voor de jongeren van Oost- en West-Vlaanderen. Vader Patrick is geneesheer-radioloog, gewezen international in de atletieksport, beheerder van de federatie en vice-voorzitter van de sportcommissie. En dan is er nog Thomas, 16 jaar en handicap 4, en ongetwijfeld de meest talentrijke golfer van het hele gezin.

“Tijdens die enkele weken competitie in de Verenigde Staten heeft Gaëlle zélf haar vooruitgang kunnen vaststellen”, vertelt Patrick Van Wettere. “Ze kreeg enkele voorstellen van Amerikaanse universiteiten om haar progressie ginds voort te zetten. Maar de diplomatie fascineert haar, en ze wil absoluut haar studies rechten tot een goed einde brengen… in België, en zonder haar golf op te geven! Gaëlle heeft gekozen voor de Vrije Universiteit Brussel die haar de mogelijkheid biedt de examens vooruit te schuiven, zodat ze zich daarna op de zomertornooien kan concentreren. Ze gaat op kot in Brussel en zal haar coach Hendrik Lunquist geregeld kunnen ontmoeten in Pierpont. Haar sportief doel is duidelijk: het Europees amateurkampioenschap. Ze droomt ervan net te doen als Didier de Vooght. En prof worden? Daar denkt ze nog niet aan.”

Op 14-jarige leeftijd was Gaëlle een uitstekend zwemster. Zelf is ze er pas aan begonnen toen ze omwille van een dermatologisch probleem moest stoppen met zwemmen. Ze heeft nu handicap 5. “Haar persoonlijkheid weerspiegelt zich zeer goed in haar spel”, vertelt haar vader. “Ze traint niet zo veel, maar dankzij haar methodische geest haalt ze het maximum uit haar techniek. Ze speelt een golf van percentages en analyse. Ze kent haar mogelijkheden zeer goed en is moeilijk uit evenwicht te brengen, zelfs niet in extreme omstandigheden. En verder hebben we – dankzij het advies van Dieudonné Couquelet – het geluk gehad op een coach als Hendrik te botsen. Hendrik kan ongelooflijk goed motiveren. Een coach van het formaat van Michel Vanmeerbeek. Dát is het soort mensen dat je nodig hebt om onze jongeren te begeleiden. Coaches die je zin doen krijgen om te trainen en die een modern idee hebben over golf.”

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content