Spelen met geld

Moeten zakenreizigers door de Olympische spelen in het najaar van 2000 uit Sidney en omstreken wegblijven?

Vorig jaar bezochten zo’n tien miljoen buitenlanders Sidney, waarvan bijna één kwart zakenlui. Het merendeel van hen komt uit Zuidoost-Azië. Voor Amerikanen en Europeanen ligt de stad net iets te ver van huis. Bovendien lijkt het op het eerste gezicht ook geen bijster interessant oord voor de gemiddelde toerist. De opera geniet weliswaar een zekere faam, maar dan vooral wat betreft de architectuur.

Een tijdlang probeerde Sidney zich te verkopen als conferentiecentrum. Maar de bedrijven en organisaties die bijvoorbeeld gebruik maken van de overigens uitstekende faciliteiten van het lokale stadhuis – hét lokale conferentiecentrum – blijven zéér beperkt, en zijn meestal van Australische origine.

Midden vorig jaar zag het er zelfs even naar uit dat de Olympische spelen die in het najaar 2000 in Sidney plaatsvinden, een catastrofe zouden worden. De bezettingsgraad in de hotels beliep in het eerste semester van 1998 ruim 84%. Waar moesten dan al de bedden voor de Spelen vandaan worden gehaald? Toch lijkt één en ander onder controle. Bedrijven die vreesden dat er tijdens de spelen geen bed, zelfs geen luchtmatras meer vrij zou zijn voor hun reizende managers en kaderleden, zijn enigszins gerustgesteld.

De Australian Hotel Association maakt zich samen met het Tourism Olympic Forum – een tijdelijke koepel van 34 toeristische organisaties – sterk, dat er straks in Sidney wél genoeg bedden zullen zijn. Meer nog: de Australiërs garanderen nu al, dat er zelfs geen sprake zal zijn van overboekingen. Met de grote hotels is daartoe een soort van erecode afgesproken.

Het Forum houdt ook stug vol dat de prijzen voor hotelkamers tijdens de periode van de Spelen op het niveau van vorig jaar worden bevroren. Een opmerkelijke belofte, midden 1998 ontstond er op een bijeenkomst van de Vereniging van Nationale Olympische Comités in Sevilla immers commotie, toen één van de gedelegeerden beweerde dat een kamer in een driesterrenhotel tijdens de Spelen afgerond 19.800 frank per nacht zou kosten. De Australische delegatie hield het bij 7000 tot 7800 frank per nacht.

Economische kringen in Sidney beweerden intussen, dat escalerende kamerprijzen de zakenreizen naar de stad volledig lam zouden leggen tijdens de tweede helft van 2000. Maar nu is er dus de belofte van het Forum voor het bevriezen van die prijzen. Wait and see.

Marleen Fynhoudt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content