Speel op Afrika

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De spilholding Bolloré is een veelbelovend aandeel om voor de lange termijn in te spelen op de groei van het Afrikaanse continent. De koers is met een derde teruggevallen.

In het voorjaar van 2015 bereikte de koers van het aandeel van Bolloré, de portefeuillemaatschappij van de flamboyante Franse zakenman Vincent Bolloré, nog een piek van 5,27 euro. Vandaag staan we daar ruim een derde onder en noteert het 30 procent onder onze faire waarde van 4,8 euro per aandeel. Dat is een forse daling voor een waarde die inspeelt op veelbelovende langetermijntrends.

De omzet van Bolloré is in het boekjaar 2015 met 2 procent toegenomen tot 10,82 miljard euro (-2 % organisch, bij constante wisselkoersen en zonder overnames en desinvesteringen). Als we kijken naar de deelactiviteiten, dan blijft de afdeling Transport en Logistiek dominant. De omzet steeg er met 7 procent (4 % organisch) tot 6,05 miljard euro (55 % van de groepsomzet). Andermaal komt bijna de volledige bedrijfswinst (ebit) van Bolloré Logistics, en dan vooral van Africa Logistics. Die pool beschikt over het grootste logistieke netwerk van Afrika en bezit onder meer zeventien havenconcessies. Vorig jaar leverde hij 86 procent van de ebit van Transport en Logistiek, tegenover 87 procent in 2014.

Runner-up

Bolloré Energie, de tweede distributeur van huishoudbrandstoffen in Frankrijk, toonde beterschap na een erg zwak 2014. De ebit steeg van 26 naar 37 miljoen euro, maar de verdere daling van de brandstofprijzen deed de omzet opnieuw terugvallen met 20 procent (ook organisch).

De divisie Communicatie en Media is de grote runner-up. In 2015 klom de omzet van die afdeling met 16 procent (+5 % organisch). Dat is logisch, want Bolloré heeft vorig jaar zowel zijn belang in Havas, de vijfde advertentiegroep ter wereld, als dat in Vivendi gevoelig opgevoerd tot respectievelijk 60 en 14,5 procent. Het bedrijfsresultaat van Communicatie en Media maakte een sprong van 21 procent, van 210 naar 255 miljoen euro. De afdeling Opslag van elektriciteit zag haar omzet met 12 procent groeien (+9 % organisch), maar blijft fors verlieslatend met een ebit van -126 miljoen euro.

Met pensioen

Daarnaast is Bolloré een typische holdingmaatschappij met flink wat financiële participaties. Behalve in Havas en Vivendi heeft de groep belangen in onder meer Mediobanca, Generali, Vallourec en in de plantagegroep Socfin (Socfinaf en Socfinasia). Als we de financiële belangen optellen, komen we uit in de buurt van een waarde van 5 miljard euro, of ongeveer 1,7 euro per aandeel. De aandeelhouders van Bolloré krijgen net zoals voor het boekjaar 2014 een dividend van 0,06 euro bruto per aandeel, na een interim-dividend van 0,02 euro.

De holding heeft nog een cascadestructuur van de oude stempel. Tussen Vincent Bolloré en de holdingvennootschap Bolloré (het vroegere Bolloré Investissement) zitten vier tussenschotten: Omnium Bolloré, Financière V, Sofibol en het eveneens beursgenoteerde Financière de l’Odet, dat 64 procent van de Bolloré-aandelen heeft.

Vincent Bolloré gaat normaal in 2022 met pensioen. Tegen dan zou de structuur vereenvoudigd moeten zijn, met onder meer een fusie van Bolloré en Financière de l’Odet. Ook dat zal de waarde van de groep opvijzelen.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content