Spectaculaire groei

Het was dus uiteindelijk First Quantum Minerals dat enkele weken geleden een bod uitbracht op Lumina Copper. Wie het parcours van die Canadese mijnbouwgroep bekijkt, kan niet echt verrast zijn dat ze het Taca Taca-project heeft gekocht. Toch is het bedrijf een relatieve nieuwkomer in de mijnbouw. De eerste productie kwam er pas in 2003-2004. De groeicurve is sindsdien spectaculair, met heel wat extra productie. Die aangroei zal er ook de komende jaren zijn.

First Quantum Minerals heeft zeven operationele mijnen, gespreid over zes landen en vier continenten. Zoals de aankoop van het Taca Taca-project laat veronderstellen, staat koper centraal, met vorig jaar een productie van ruim 400.000 ton, maar daarnaast onder meer 47.000 ton nikkel en 250.000 ounce goud. Het langst in gebruik is de Kansanshi-mijn in Zambia (openluchtmijn; koper-goudproject), de grootste kopermijn in Afrika. Een tweede Afrikaanse mijn is de Guelb Moghrein-mijn in Mauritanië (koper-goudproject), gekocht in 2010 van Anglo American, met zeer lage productiekosten. De Ravensthorpe-mijn in Australië is een buitenbeentje binnen de groep, omdat het de enige mijn is waarbij geen koper betrokken is. Ravensthorpe is een nikkelmijn.

Dan komen we naar Europa, met twee mijnen in Finland. De Kevitsa-mijn (koper-nikkel-platinaproject, maar nadruk op nikkel) ligt in Lapland, wat het erg uitdagend maakt qua klimaat en logistiek. De Pyhäsalmi-mijn (koper-zinkproject) ligt centraal in Finland. Veel zuidelijker in Europa is er de Las Cruces-mijn (openluchtmijn; koperproject) in Spanje. Tot slot maken we de overstap naar Azië, met de Cayeli-mijn (koper-zinkproject) aan de Zwarte Zee, in het Aziatische deel van Turkije.

Daarnaast heeft First Quantum maar liefst vijf projecten onder ontwikkeling. Daaronder de bouw van een kopersmelter dicht bij Solwezi in Zambia, waar in de buurt het Sentinel-koperproject en het Enterprise-nikkelproject worden ontwikkeld. Maar het meest beloftevolle project in ontwikkeling is de bouw van de Cobre Panama-kopermijn in Panama. Dat is ook een wereldklasseproject, met een verwachte levensduur van 34 jaar en een verwachte jaarlijkse productie van liefst 320.000 ton. De huidige planning is om tegen het vierde kwartaal van 2017 een eerste productie te hebben. Mede door dat project hoopt het management tegen 2018 de productiecapaciteit op te trekken tot 1,1 miljoen ton koper en 110.000 ton nikkel. Beide cijfers houden dus ruim een verdubbeling in ten opzichte van de productie van 2013.

First Quantum is daarmee de sterkste groeier. Om die forse groei te realiseren is het amper 6 % boven budget gegaan. Essentieel in tijden van lage grondstoffenprijzen is dat First Quantum tot de spelers met de laagste productiekosten behoort. Vijf jaar geleden zou First Quantum het ideale overnamedoelwit voor de grote spelers zijn geweest. Met de aankoop van het Taca Taca-project denkt de groep al aan verdere expansie in het volgende decennium. Daarmee gaat ze in tegen de consensus van de grote spelers, die onder druk van hun aandeelhouders hun investeringen hebben teruggeschroefd. Het management van First Quantum is ervan overtuigd dat het huidige overaanbod aan koper tijdelijk is en dat er aan het eind van dit decennium weer een duidelijk tekort is.

Conclusie

We zijn onder de indruk van het groeiverhaal van First Quantum Minerals. We hervatten dan ook niet alleen de opvolging, maar zullen ook kiezen voor het gemengde bod bij Lumina Copper (zie ‘Portefeuillecommentaar’ p. 12).

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content