SPECIAAL GEVAL

Château Promotion (Brussel) werkt volgens een heel andere formule, hoewel het basisidee hetzelfde is : buitenlandse bedrijven volledig uitgeruste lokalen ter beschikking stellen, zodat ze hun activiteiten in België in goede omstandigheden kunnen starten. Maar deze Brusselse vastgoedpromotor biedt een originele combinatie van kantoren en appartementen aan. Werkruimten op het gelijkvloers en zakenappartementen op de verdiepingen. De verhouding kantoren-appartementen hangt uiteraard af van de stedenbouwkundige voorschriften. Op sommige plaatsen zijn er ook op de eerste verdiepingen kantoren voorzien.

“We willen vooral aan een behoefte voldoen,” aldus Herman Vluymans, commercieel directeur. “Steeds meer grote, internationale bedrijven komen de markt testen en vestigen zich in Brussel. Ze laten dus enkele personeelsleden voor een tijdje ter plaatse komen. En als bijkomende service, bieden we hen dus ook woongelegenheid.” Bemeubelde appartementen zijn er in verschillende maten, met maximum twee slaapkamers. Er wordt de huurder een “catering”-service ter beschikking gesteld, met schoonmaak, vervangen van beddengoed enzovoort. “Deze service is niet gelijk aan die van de apartotels,” onderstreept Vluymans, “Wij bieden bijvoorbeeld geen maaltijden aan. Maar onze prijzen zijn competitief. De huur van de zakenappartementen begint op 25.000 frank.” Belangrijk is dat de huur van een woning niet gekoppeld is aan die van kantoorruimte. Als de onderneming verhuist, kan het personeel in de appartementen blijven wonen. Dat is mogelijk vanwege het grote aantal gebouwde appartementen. Een gebouw bestaat gemiddeld uit een veertigtal zakenappartementen.

Een centrale dienst houdt zich bezig met het beheer van de zakenappartementen, met de mogelijkheden voor telefoon, fax… Maar het dienstenaanbod is beperkter dan in de klassieke zakencentra. Geen secretariaat of vertaaldienst.

De werkruimten zijn moduleerbaar. Gemiddeld wordt een ruimte van 50 m² gevraagd, maar de kantoren kunnen tot 200 m² worden uitgebreid. Als de zaken dan nog uitbreiding nemen, moet worden verhuisd. “Deze ondernemingen willen niet voor eeuwig in onze gebouwen blijven,” verklaart Vluymans. “Ze blijven tot ze hun activiteiten hebben ontplooid. Gemiddeld duurt dat ongeveer een jaar.”

Maar er is toch een conditio sine qua non : de bedrijven moeten minstens zes maanden blijven, met een vooropzeg van drie maanden. Deze clausule geldt ook voor de appartementen, zorgt voor een betere rotatie en voorkomt dat de lokalen lang leegstaan.

KRUISSNELHEID.

Gewoonlijk huren de bedrijven kantoren (4500 frank per m²) én appartementen. Toch wil Château Promotion het hele gebouw verkopen. Particulieren kunnen een cel (kantoor of appartement) kopen, vanaf 3,5 miljoen frank. Vervolgens verhuren ze dat aan bedrijven en via de huur wordt de hypothecaire lening afbetaald. “Particulieren kopen vaak twee of drie cellen, en daarbij steekt de huidige conjunctuur uiteraard een handje toe. Vastgoedondernemingen vormen maar 10 % van onze cliënteel.” Château Promotion blijft voor het onderhoud zorgen en zoekt huurders. Daarvoor heeft het agentschap trouwens mensen in dienst.

Op dit ogenblik zijn er vijf gebouwen. Op strategische plaatsen. Evere is een van de twee attractiepolen, dankzij de aanwezigheid van talrijke, internationale bedrijven en de luchthaven. Veel bewoners van de appartementen zijn trouwens piloten of stewards, die vaak snel in Zaventem moeten zijn. De verkoop van het nieuwste gebouw Century Gardens, vlakbij de Leopold III-laan (Evere), was op een recordtijd geklonken. Op drie weken tijd vonden 32 van de 48 zakenappartementen een eigenaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content