SPANNING

Dotcomhelden ontvoerd

Twee Canadese whizzkids brengen Hypothesys op de markt, software die een uitweg aanreikt uit morele dilemma’s. Een moraalmachine, zo luidt de commerciële samenvatting, al klinken de antwoorden veeleer pragmatisch dan moralistisch. Het advies aan een vrouw die het softwareprogramma vraagt of ze een verhouding met de golfmakker van haar man kan beginnen: “Neem het ervan. Het leven is te kort. Maar laat je man niets merken, tenzij je zeker weet dat Stephen een blijvertje is.”

De jonge ontwerpers en ondernemers van Hypothesys heten Wallace en Bates, naamgenoten van de negentiende-eeuwse Britse natuurkundigen die in het Braziliaanse Amazonewoud de kiem van de evolutieleer legden. De Canadese dotcomhelden stellen hun dilemmaprogramma zelfs voor tijdens een handelsmissie in Brazilië en maken vervolgens een ecotour in het regenwoud. Hun ontspanning mondt evenwel uit in een hel. De groep wordt overvallen, de Brazilianen worden gruwelijk vermoord, de Canadese zakenlui worden geblinddoekt in een kuil gegooid en gemarteld. Zo ziet het raamwerk eruit van Handelsmissie (Anthos, 349 blz., 22,90 euro), de tweede literaire thriller van de Canadese dertiger Andrew Pyper. Hij schudde een aantal ongemeen sterke ingrediënten (zoals de morele evolutie van de mens en de confrontatie van arrogante welgestelde twintigers met absolute levensbedreiging) tot een literaire cocktail, waarin de parels bruisen van Hart der duisternis ( Joseph Conrad) en vooral Deliverance ( James Dickey). Jammer genoeg schudt Pyper te opzichtig, waardoor zijn metaforen, referenties en ideeën blijven bovendrijven, terwijl de kracht van woord en verhaal wat naar de achtergrond verdrongen worden. Een mislukte roman is dit zeker niet, maar de tenen krommen wel als je eraan denkt hoeveel krachtiger nog deze cocktail had kunnen smaken.

Van Pypers literaire baken Joseph Conrad werd zopas De geheimagent (Bert Bakker, 332 blz., 24,95 euro) uit 1907 heruitgegeven. De redeloze wreedheid van terrorisme houdt dit werk hyperactueel.

Een flinterdun geheim (BZZTôH, 364 blz., 19,50 euro) van de doorgewinterde Britse thrillerauteur Robbert Goddard heeft beduidend minder literaire en al helemaal geen filosofische aspiraties, maar vormt wel prima lectuur voor een vermoeide zomeravond.

Voor liefhebbers van de Amerikaanse rechtbankthriller is er de nieuwste van Steve Martini: De afspraak (M, 381 blz., 17,50 euro) drijft de Californische advocaat Paul Madriani naar wapenhandelaars, drugsdealers en Mexico. Het etiket van dit boek: snel, efficiënt, professioneel.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content