Spaanse siësta

Trends beoordeelt elke maand de businessclasslounge van een vervoersmaatschappij. Deze maand: de Iberia Dali Lounge op de luchthaven van Madrid.

De Dali Lounge in T4 van Madrid werd vernieuwd in 2009 en is een bijzonder performante businessclass- lounge. Ze is open en licht, rustig en comfortabel, en biedt een aantal bijzondere extra diensten. Nu nog een meer efficiënt draadloos internet en Dali behoort tot de toppers onder de lounges.

WAT?

De Spaanse nationale carrier Iberia heeft in zijn Madrileense luchthaven drie ‘VIP Lounges’: Dali, Goya en Velasquez. Alle drie liggen ze in Terminal 4, waar alle Iberia-vluchten worden afgehandeld.

WAAR?

De grootste van de drie, Dali, ligt in het hoofdgebouw van T4, terwijl Goya en Velasquez in het satellietgebouw van Terminal 4 liggen. Wie met Iberia van Brussel naar Madrid vliegt, komt in T4 terecht, en is op Dali aangewezen.

Via de fast track voor de passagiers uit businessclass kan je snel inchecken. Je volgt de duidelijk aangegeven bordjes ‘VIP Lounge’, en je komt makkelijk in de Dali terecht. Madrid is een stille luchthaven dus je houdt best de bordjes met vertrektijden in de gaten. Van de lounge tot de gate is het nooit langer dan 10 minuten stappen. Wie verder reist, moet met een treintje naar het satellietgebouw en rekent best op 20 minuten.

VOOR WIE?

Passagiers die in businessclass vliegen, zijn hier welkom. Iberia-passagiers met een ‘gold’-status kunnen altijd binnen, en mogen een gast meebrengen. Ook Oneworld-passagiers, het spaarprogramma waar onder andere British Airways toe behoort, die ’emerald’ of ‘zaphyr’ bereikt hebben, kunnen hier terecht zelfs als ze niet in business vliegen en ze mogen ook een gast meebrengen.

INFRASTRUCTUUR

Open, lichte structuur met een donkeren houten vloer en een glooiende lichtkleurige houten dakconstructie. De inrichting heeft feng shui-elementen. Terminal 4 werd pas in 2006 gebouwd en de Dali Lounge werd in 2009 nog eens volledig opgefrist. Dat resulteert in 1900 vierkante meter relaxen, rusten, drinken, eten en werken in een verfrissende en moderne atmosfeer. Dagelijks maken er 2000 mensen gebruik van de Iberia-lounges in T4. Toch heb je hier nooit de indruk dat het koppen lopen is.

AANBOD

Je hebt hier het normale businessclass-aanbod aan drank en eten, en kranten en magazines. Leuk is de wine corner waar een sommelier je laat proeven van een selectie Spaanse witte en rode wijnen. Het aanbod aan snacks wordt enkele malen per dag aangepast, en is opvallend uitgebreid. Wat het meeste opvalt, zijn de extra’s die van deze lounge een echte topper maken. Zo is er een ‘relax zone’: een donkere ruimte met vijf echte bedden waar je heerlijk en in stilte kunt slapen. Er zijn ook heerlijke gratis mas- sagedouches.

ZAKELIJK

De Iberia-lounge biedt gratis draadloos internet, maar hier mangelt een en ander. Je krijgt een kraskaartje voor een half uur, maar de inlogprocedure en de verbindingssnelheid zijn traag. Ook de verbindingen via ethernet zijn te traag. Voorts is er een computerhoek met negen terminals, je kunt er printen en faxen, en er is een gratis vergaderzaal.

AART DE ZITTER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content