SOPHIE LAMBRIGHS (44) ‘TERUG NAAR DE FOCUS’

Sophie Lambrighs (44) is een jaar CEO van de gereglementeerde vastgoedvennootschap (GVV, de vroegere vastgoed-bevak) Home Invest Belgium. De portefeuille met een waarde van 322 miljoen euro omvat 73 gebouwen en 5 projecten.

Hoe evalueert u uw eerste jaar als CEO?

SOPHIE LAMBRIGHS. “Om het met een cliché te zeggen: verrijkend. Ik heb erg veel bijgeleerd over het functioneren van een GVV. Nieuw is dat ik met een ploeg van dertig mensen werk en aan twee niveaus moet delegeren. En ik leer nog elke dag bij hoe je elke persoon op zijn manier moet motiveren. Over de vastgoedbusiness heb ik minder geleerd. Ik draai al bijna heel mijn leven mee in het onroerend goed. Ik vertegenwoordigde trouwens al vier jaar AXA in het investeringscomité van Home Invest, voor mijn korte overstap naar het Executive Committee van Immobel.”

Wat hebt u het voorbije jaar gerealiseerd?

LAMBRIGHS. “Vooral de overgang van het statuut van vastgoedbevak naar GVV. Ik dacht dat dat een formaliteit zou zijn, maar het bleek moeilijker dan verwacht. Ik ben burgerlijk ingenieur, geen jurist. Ik heb me dus de eerste weken van mijn nieuwe functie in de statuten bedolven. Zo heb ik veel geleerd van de voorgeschiedenis van Home Invest Belgium. Anders was ik daar waarschijnlijk nooit aan toegekomen.”

Is er bij Home Invest iets veranderd als onderneming, intern of als beleggingsvehikel?

LAMBRIGHS. “We hebben ons logo gemoderniseerd en de ontwikkelingsploeg uitgebreid. Het is de bedoeling zelf meer projecten op te bouwen, in plaats van ze aan te kopen. Onze strategie is woningvastgoed een tijd te beheren en het aan het einde van de rit weer te verkopen. Voor ik begon, zat Home Invest zes maanden zonder CEO. De focus was dus iets minder scherp. Nu zitten we samen weer op dezelfde golflengte. Het DNA bleef hetzelfde, alleen is er nu wat meer dynamisme.

“We zijn — en dat is toch vrij fundamenteel — meer dan ooit een residentiële vastgoedvennootschap. Volgens de wet moeten onze aandeelhouders slechts 15 in plaats van 25 procent roerende voorheffing betalen als 80 procent van onze portfolio bestaat uit woningen. Ooit was dat minimaal 60 procent. Bij mijn start zaten we op 75 procent. Dat moest dus omhoog.”

Hebt u dat verwezenlijkt door meer woningen aan te kopen of door ander vastgoed te verkopen?

LAMBRIGHS. “Het was moeilijk te kopen tegen aanvaardbare prijzen. Dus hebben we ons hotel Adagio verkocht.”

Tegen een lage prijs omdat de verkoop dwingend was?

LAMBRIGHS. “De verkoopprijs was, zoals steeds bij ons, hoger dan die van de schatter. Home Invest Belgium houdt geen koopjes.”

Hoe is de vastgoedmarkt geëvolueerd?

LAMBRIGHS. “De prijzen op de verkoopmarkt zijn hoog en de vraag is groot, omdat er veel particuliere beleggers actief zijn. Bovendien is er voldoende koopkracht om een appartement te kopen. Particulieren kopen vastgoed met hun hart, niet met een Excel-bestand over het interne rendement in hun achterhoofd. Ze aanvaarden dus lagere huurrendementen dan wij. Dat betekent dat wij wat minder competitief kunnen zijn als koper van bestaande gebouwen.

H.B.

“Het is de bedoeling zelf meer projecten op te bouwen, in plaats van ze aan te kopen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content