SOMMAIRE

32

OMSLAGENERGIE

Het logo van Distrigas is een vuurspuwende draak. Juicht, ondernemers, juicht, uw gasrekening zal krimpen. Meer vuurspuwende draken kondigen zich aan. Volgt een herhaling van de strijd tussen Proximus en Mobistar ? Distrigas evolueert van Belgische monopolist naar internationale gashandelaar. Vlamingen, Nederlanders en Duitsers brengen intussen een nieuw gasbedrijf Gasnet Vlaanderen naar de startlijn.

26

ECONOMIE & ONDERNEMENLUCHTVAART

26

Met Sabena gaat het niet goed. Kan het tij worden gekeerd ? Paul Reutlinger schippert tussen aandeelhouders op zoek naar rentabiliteit, Belgen en hun nationaliteitsgevoel, vakbonden met sociale eisen en concurrenten op de loer. Een eerste stand van zaken na zes maand beleid. Een exclusief gesprek.

SLOVAKIJE

30

Een van de meest prestigieuze hotels in Midden-Europa dient als bindmiddel voor de aanwezigheid van Tractebel in Slovakije. Ook kleinere Belgische bedrijven geloven in Slovaakse springveren.

SALARISSEN

39

Wat verdient uw baas ? Het is een angstvallig bewaard geheim. Een onderzoek van Watson Wyatt licht een tipje van de sluier op, maar het fijne van de zaak komen we niet te weten.

SPOORWEGEN

40

In Nederland is de privatiseringsslag om het spoor begonnen. Het agressieve Nederlandse Lovers Rail en het Amerikaanse Vancom willen mee op het net. De verzelfstandigde NS slaat terug. En in België… blijft alles rustig.

BANKEN

44

Swift, de operator van interbancaire transacties, verliest door de introductie van de euro 15 % van zijn omzet. De kersverse voorzitter Jean-Marie Weydert blijft er echter gerust in : Swift boort nieuwe markten aan.

SPORT

46

Schumacher, Jordan en Johnson hebben meer met elkaar gemeen dan hun voornaam. Ze genieten het privilege van superster te zijn. Hun monopolie op de beste sportprestaties verzilveren ze via het spel van vraag en aanbod.

MILIEU

50

Onder druk van de Chlorofielen gooien de strijders van de regenboog het roer om. Maar hun radicale boodschap blijft.

REGIO

76

Brussegem : Fruitteler André De Rijck is nu al zeker dat zijn totale fruitproductie ook kan worden afgezet Antwerpen : Volgens het woordenboek is een verlicht groen apothekerskruis géén vorm van publiciteit Wellen : Jans Transportefficiëntie maakt het onderhoud van vrachtwagens eenvoudiger.

90

MARKETING & MANAGEMENTBANKEN

90

Citibank profileert zich als een internationale bank die altijd en overal dezelfde diensten aanbiedt.

VERKOOP

92

De Zweedse multinational Duni wil een groter marktaandeel in België en gaat daarvoor via de groothandel.

MIX

95

De grootste adverteerders Carpooling en “De Droomfabriek” Nederlandse Dagbladpers in de aanval tegen Internet Karamba bekroond met Stella-campagne.

FISCAAL

98

De poging om het beroep van belastingconsulent te reglementeren geeft aanleiding tot verwarring.

ZAKENIDEEEN

100

Tweedehands auto’s brengen meer op dan nieuwe Appartement in plaats van hotelkamer Pc-waakhond voor woningbeveiliging Zelfverdediging : cursussen en uitrusting Draagbaar kantoor met mini-pc Gloeilampen-speciaalzaak Bril passen via video Mini-opslagplaatsen te huur De zoektocht naar nieuwe reclamedragers.

TIPS

104

BOEKEN

107

Met “De waardebepaling van een bedrijf” rondt het Instituut der Bedrijfsrevisoren een kwintet af van vijf flinterdunne maar bijzonder interessante boeken In “Tussen wens en werkelijkheid” zetten Geert van Dee, Wilfried Opheij en Margriet van de Steeg uiteen hoe bestuurders een vaarbare koers moeten uitzetten Amartya Sen, “On Ethics & Economics” Han van der Horst, “De lage hemel Nederland en de Nederlanders verklaard” Reinout van der Heijden, “De vloek van Oesovo”.

ZAKENLEVEN

111

NICHES

118

Flessen Reparatie Bedrijf is de laatste kleinschalige controleur en hersteller van gasflessen in België Propaganda : Maakt tijdschriften in opdracht van bedrijven Moens Belting Service maakt op maat gesneden transportbanden.

146

STYLEBORDEAUX

146

Style ging op rondreis in de Bordeaux-streek en bezocht Yquem, Pavie, Coufran, Mouton Rotschild, Latour, Pétrus… Proeft u mee ?

AZZARO

150

Loris Azzaro, van Italiaanse afkomst, koestert een liefde voor de mediterrane wereld. Wat zich ook weerspiegelt in zijn parfums.

COCKTAIL

152

GASTRONOMIE

155

In het teppan yaki restaurant Koto in Brugge gaat het niet om de show, maar om smaak en authenticiteit.

REIZEN

156

Geknipt voor een weekendje frisse-neus-halen : het fraaie Veere in Zeeland viert zijn 700-jarig bestaan.

AUTO

159

De Mercedes SLK valt op door zijn sportief karakter en uitstekende wegligging, maar vooral door het handige stalen plooidak.

BOEK & CD

161

De Belgische architect Henry van de Velde (1863-1957) accentueerde het huis als uitdrukking van de persoonlijkheid. Een nieuw boek.

FILM & TELEVISIE

162

Surrealistisch misdaadverhaal “Fargo” van Ethan en Joel Coen.

KUNST

164

Herdenkingstentoonstelling bij de dertigste verjaardag van het overlijden van schilder Leon De Smet.

PAUL REUTLINGER (SABENA) De man van Swissair moet het tij keren bij Sabena. Reutlinger is een man met kennis van zaken, vaderlijk charisma en Zwitserse discipline. Een exclusief gesprek. Blz. 26.

JEAN-MARIE WEYDERT (SWIFT) Swift, de operator van interbancaire transacties, investeert onder impuls van zijn nieuwe voorzitter in nieuwe markten. Blz. 44.

KEES ARENDS (VANCOM) In Nederland heeft onder meer het Amerikaanse Vancom zich kandidaat gesteld om spoorlijnen privé uit te baten. Een revolutie waarvan in België nauwelijks of geen sprake is. Blz. 40.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content