Software maakt klimaatimpact transparant

Carbon+Alt+Delete ontwikkelt software om de CO2-voetafdruk van bedrijven te meten en te reduceren. Het jonge bedrijf haalde zopas 600.000 euro extern kapitaal op.

Waaruit bestaat uw oplossing? “De software van Carbon+Alt+Delete maakt het mogelijk alle nodige bedrijfsdata – energieverbruik, aangekochte goederen – te verzamelen en correct om te zetten in een equivalent van CO2-uitstoot”, legt CTO en co-founder Hanspeter Höschle uit. “Je kan er ook mee simuleren hoe je die uitstoot kunt verminderen, bijvoorbeeld door de omschakeling naar hernieuwbare energie, elektrificatie van het wagenpark of recyclage van afvalstromen.”

Wie gebruikt uw software? “Duurzaamheidsconsultants die de CO2-voetafdruk van diverse organisaties beheren. Vandaag gebeurt dat al in ruim vijftig bedrijven in verschillende Europese landen. Op die manier kunnen deze ondernemingen makkelijk de meest efficiënte manieren identificeren om hun uitstoot te reduceren. Transparantie vormt de hefboom voor een klimaatneutrale toekomst.” CEO en co-founder Kenneth Van den Bergh: “We verwachten dat het aantal Europese bedrijven dat structureel zijn CO2-voetafdruk meet, in vijf jaar tijd zal stijgen van 10.000 à 20.000 naar 200.000 bedrijven.”

Hoe gebeurt de financiering? “Carbon+Alt+Delete is gestart met eigen kapitaal van de oprichters, aangevuld met een ontwikkelingssubsidie van het innovatieagentschap Vlaio. Om onze groei te versnellen, hebben we zopas 600.000 euro extern kapitaal opgehaald bij businessangels, onder wie Tim Vandecasteele (co-founder van het Gentse fintechbedrijf Silverfin, nvdr). Sinds onze start in 2020 konden we gestaag groeien dankzij de ondersteuning van verschillende incubatoren, Start it @KBC, Voka Bryo en Ashoka.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content