Sociaal ondernemer

Tim Vannieuwenhuyse

WIE

Tim Vannieuwenhuyse (44)

WORDT

Voorzitter van Verso

IS

Verso verenigt werkgevers in de socialprofitsector. Ze zijn samen goed voor 385.000 werknemers. Tim Vannieuwenhuyse wordt de nieuwe voorzitter en profileert zich heel duidelijk als sociaal ondernemer. Hij blijft dan ook de algemeen directeur bij de Groep Waak, een West-Vlaamse onderneming die maatwerkbedrijven en een zorginstelling voor volwassenen met een handicap combineert. “De grootste uitdaging is in een veranderlijk economisch klimaat de tewerkstelling stabiel te houden”, zegt hij. “We zoeken niet naar de hoogste marges of winsten, maar wel naar mogelijkheden om onze doelgroep stabiel werk te geven.”

De jongste jaren slaagt de sector van maatwerkbedrijven erin als volwaardige toeleverancier een antwoord te bieden op de tendens productie naar lagelonenlanden te verhuizen. “Uit een onderzoek van POM West-Vlaanderen van twee jaar geleden blijkt dat een op de twee West-Vlaamse bedrijven met meer dan tien werknemers ook samenwerkt met een maatwerkbedrijf”, zegt Vannieuwenhuyse.

WIL

Als voorzitter van Verso wil hij de gemeenschappelijke problemen van de deelsectoren in een maatschappelijk kader bekijken. “We willen inzetten op sociaal ondernemerschap”, zegt hij. “Zorginstellingen van vijftig jaar geleden waren als overheidsapparaten. Nu moet de overheid de ruimte bieden om te ondernemen zodat we meer met dezelfde middelen kunnen realiseren. Sociaal ondernemerschap wint aan belang.”

VRIJE TIJD

Veel vrije tijd heeft Vannieuwenhuyse niet. “Daarom probeer ik hard te werken tijdens de week en weinig in het weekend”, zegt hij. “Ik hou van lekker eten met mijn gezin en als het lukt, probeer ik in mijn siertuin mijn gedachten wat te verzetten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content