Snelle 3D-scan met röntgenstralen

DIRK HAMELINCK "Een twintigtal grote klanten heeft al interesse getoond. Het beste moet dus nog komen."

Deltraray ontwikkelde een 3D-scantechnologie op basis van röntgenstralen. Producenten kunnen er snel en nauwkeurig de kwaliteit van complexe mechanische componenten in hun productieketen mee controleren. “Onze oplossing werkt tien tot honderd keer sneller dan andere CT-inspectiesystemen.”

Op welke klanten mikt Deltraray? “Op producenten van mechanische zero-defect-componenten”, legt CEO Dirk Hamelinck uit. “Dat zijn kritische onderdelen die deel uitmaken van grotere systemen en die veilig en foutloos moeten werken. Denk aan onderdelen van auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen, of aan componenten van medische en chirurgische apparatuur, waar mensenlevens van kunnen afhangen.”

Hoe werkt het product? “Wij ontwikkelden een inspectiemachine waarmee producenten die kritische componenten heel snel kunnen controleren. In enkele seconden maakt ons systeem 3D-beelden op basis van röntgenstralen. Onze oplossing werkt tien tot honderd keer sneller dan andere CT-inspectiesystemen. De achterliggende artificiële intelligentie trekt vervolgens conclusies uit die data en beslist of een onderdeel afwijkingen vertoont en voldoet aan de beoogde kwaliteit.”

Wat maakt het systeem uniek? “De inspectie gebeurt met bijna dezelfde snelheid als waarmee de onderdelen worden geproduceerd. Er bestaan nog systemen die de buitenkant van producten automatisch inspecteren, met camera’s en lasers, maar onze scan controleert even snel de binnenkant. Dat is uniek.”

Welke rol vervullen partners zoals de Universiteit Antwerpen, imec.istart en Vlaio? “Onze technologie komt voort uit het Imec-Vision Lab, een onderzoekslab van het departement Fysica van de Universiteit Antwerpen. Heel vroeg in dat proces hebben we bij Vlaio een steunaanvraag ingediend om een prototype van onze machine te kunnen ontwikkelen. Vlaio levert 45 procent van het ontwikkelingsbudget. De rest komt van andere investeerders.”

Wat zijn de toekomstplannen? “We leggen na zeven jaar ontwikkeling de laatste hand aan ons prototype. Tegen het tweede kwartaal willen we klaar zijn. Een twintigtal grote klanten – die ik niet bij naam mag noemen – heeft al interesse getoond. Met enkele van hen zullen we een traject op maat ontwikkelen, zodat ze de komende jaren onze oplossing in hun productieomgeving kunnen integreren. Het beste moet dus nog komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content