SNEL, SNELLER

FRANKRIJK.

Jean-Louis Petruzzi, directeur-generaal van Pro Consultant, spreekt met de snelheid van een machinegeweer. En zijn firma heeft zich ook zo ontwikkeld. In ’87 opgericht, bereikte ze vorig jaar een omzet van 185 miljoen Franse frank (1,1 miljard Belgische frank). “We zijn marktleider in Noord- en Oost-Frankrijk,” zegt Petruzzi.

Eind oktober ’95 verkocht hij samen met partner Malik Belhamici de meerderheid aan Creyf’s. “Creyf’s werkt kwalitatief, is financieel sterk, heeft een goede kennis van het beroep en van de Franse markt,” verklaart Petruzzi. Synergieën zijn onder meer mogelijk in het medisch segment, het uitzenden van informatici en de activiteiten in Duitsland (waar ook de Creyf’s-dochter Lux Conseil International actief is). “Bovendien krijgen we met zo’n referentie-aandeelhouder ook meer credibiliteit bij onze grote cliënten,” zegt Petruzzi.

Jean-Louis Petruzzi en Malik Belhamici hebben één doelstelling : snel groeien. “We willen snel naar een omzet tussen de 500 à 800 miljoen Franse frank. Dat objectief kunnen we halen dankzij onze nieuwe aandeelhouder. We willen geen nationale groep worden, wel uitbreiden richting Parijs, de Champagne-streek en de (Franse) Ardennen.” Beide veertigers hebben sinds de overname niet stilgezeten. Begin dit jaar nam Pro Consultant SFI over (155 miljoen Franse frank omzet, 930 miljoen Belgische frank). SFI deed het niet zo goed, maar op drie maand tijd werd het weer operationeel winstgevend. En in juli van dit jaar werd in Straatsburg Assistance Interimaire (27 miljoen Franse frank, 162 miljoen Belgische frank) gekocht.

Pro Consultant heeft daarmee nu 30 agentschappen, hoofdzakelijk in Noord- en Oost-Frankrijk, twee in de Parijse regio, en drie in Zuid-Frankrijk (van SFI). Het is vooral actief in de industrie (70 à 75 % van de omzet). 20 % komt van de bouw en openbare gebouwen, de rest van de dienstensector. “We blijven ons verder ontwikkelen in de industrie,” zegt Petruzzi. “We specialiseren ons naargelang van de regio in deelsegmenten zoals bijvoorbeeld industriële elektriciteit of lassers.”

De Franse uitzendsector krijgt na het groeijaar ’95 klappen. En die zijn het hardst in het noorden en oosten. De omzetdaling loopt op tot 20 %. Met als gevolg een prijzenoorlog die de rendabiliteit aantast. Volgens Jean-Louis Petruzzi is de omzet van Pro Consultant minder dan het marktgemiddelde gedaald en is de brutomarge min of meer op peil gebleven (1,5 à 2 %).

MALIK BELHAMICI EN JEAN-LOUIS PETRUZZI (PRO CONSULTANT) Sinds overname door Creyf’s al twee bedrijven overgenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content