Snel en accuraat een bos meten

© PN
Roel Van Espen medewerker Trends

Het Brusselse Timbtrack ontwikkelde een toestel voor innovatief bosbeheer. Timbtrack Performance Measurement (TPM) meet de hoogte, de omtrek en het volume van boomstammen.

” De Timbtrack Performance Measurement (TPM) helpt volledige bossen sneller, efficiënter en eenvoudiger op te meten”, zegt ondernemer en zaakvoerder Quentin d’Huart. “Alle gegevens kunnen worden ingeladen in een computer of geëxporteerd naar ons digitale platform voor verdere analyse.”

Timbtrack is de handelsnaam van de start-up International Business Renaissance. De bvba werd opgericht om innovatieve tools voor allerlei markten te ontwikkelen, maar na een zakenreis in Afrika besliste D’Huart de activiteiten te focussen op bosbouw. In die sector was zijn vader al actief. Zo leerde Quentin dat er behoefte was aan innovatieve technologie. Dat bleek ook uit zijn latere contacten met bosbeheerders en andere experts.

De ontwikkeling van de technologie kostte 120.000 à 150.000 euro. Dat gebeurde in samenwerking met twee externe partijen. Het Antwerpse Yellow Window was verantwoordelijk voor het innovatietraject en de productontwikkeling. Quimesis, een start-up uit Louvain-la-Neuve die gespecialiseerd is in robotica, deed de engineering, de softwareontwikkeling en de integratie van de technische componenten. Timbtrack houdt zich voornamelijk bezig met het commerciële aspect.

“In het verleden gebeurde de inventarisatie van bossen voornamelijk met behulp van een lintmeter, een kompas en eventueel een laser”, zegt D’Huart. “Het was een arbeidsintensieve klus, waarmee het onmogelijk was de exacte positie van elke boom te kennen en te registreren. De TPM verhoogt de accuraatheid en de snelheid van die metingen gevoelig.”

De voornaamste afnemers zitten voorlopig in België en Frankrijk. Het toestel werd echter ook al ingezet om levensnoodzakelijke fruitbomen in het Braziliaanse Amazonegebied in kaart te brengen.

Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content