Sneeuwpret verzekerd

Heeft u plannen voor een skivakantie ? We zetten de betere skigebieden even op een rijtje.

Waar gaat u dit jaar skiën ? Houdt u van drukke skibestemmingen of toch liever niet ? Bent u een beginneling op de latten, of houdt u daarentegen van zwarte pistes ? Een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Beginnelingen blijven best in Europa, omdat ze bijvoorbeeld in de Verenigde Staten meebetalen voor faciliteiten waaraan ze niks hebben. Een klein Europees skigebied volstaat. Wildschönau bijvoorbeeld vlak over de Duitse grens in Oostenrijk. Aangenaam en overzichtelijk. Les Arcs biedt in weerwil van zijn (overdreven) roep, ook uitstekende pistes voor wie de eerste stappen op ski’s zet. Andorra blijft in deze categorie eveneens aanbevelenswaard.

De gevorderden houden van verschillende pistes, met een mix aan kleuren. Hier biedt het Zwitserse Saas-Fee uitkomst, samen met Wolkenstein (Italië), Ramsau en het Zillertal (beide Oostenrijk), Breckenridge of Steamboat (beide Colorado, VS) en het Franse Méribel.

Voor zwarte tijgers is Sankt-Anton een uitverkoren paradijs met hoge pistes, corridors en lange afdalingen. Ook het Zwitserse Verbier of het Franse Val d’Isère en Chamonix (met onder meer de Vallée Blanche) scoren hier goed. Aanraders buiten Europa : de bowls van Vail of Arapahoe Base (beide Colorado) of Whistler, één uur rijden van Vancouver (Canada).

Gezinnen met kleine kinderen krijgen waar voor hun geld in de Italiaanse Dolomieten, met een regenboog aan pistes en hotels of pensions in alle prijsklassen. Bovendien : de lire blijft goedkoop. Alternatieven : Zermatt of Wengen (Zwitserland) en oudere Franse skidorpen.

Kilometervreters zijn dan weer het best gediend met de nieuwe Franse dorpen, genre Tignes of Les Trois Vallées.

Wie de ski’s aanbindt om aan spotting te doen van beroemdheden en zich de aangename luxe kan veroorloven van de ideale combinatie tussen uitstekende pistes en dito hotels, heeft een uitgebreide keuze. Courchevel zet hier de toon in Frankrijk. In Zwitserland moet u naar Sankt Moritz. In Oostenrijk heeft u de keuze tussen Lech (prinsen en prinsessen) of Kitzbühel (bezadigde jetset). In Italië spant Cortina d’Ampezzo de kroon en wie in de Verenigde Staten wil meetellen, hoort te skiën in Aspen (Colorado).

Nog dit. Voor de echte gastronoom-skiër tellen slechts twee landen : Zwitserland en Italië. Weg dus Franse bistrots in de nieuwbouwdorpen en de zware Oostenrijkse keuken. De betere après-ski vindt u trouwens in de Verenigde Staten, en op sommige plaatsen in Oostenrijk (bijvoorbeeld Gerlos).

Voor de beste service op en rond de piste moet u ook al in de States zijn.

De scherpste prijs-kwaliteit bieden dit jaar Italië en Frankrijk (vooral voor wie van plan is een appartement te huren).

En als uitsmijter twee gouden tips voor de weinige Belgische heliskiërs : Grindelwald (Zwitserland) en Blue River (Canada).

MARK VRIJENS

Gevorderde skiërs Hebben een mix aan kleuren nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content