Smakelijk en vertrouwd

Het landelijke dorp Munte, een deelgemeente van Merelbeke, ligt aan een heuvelrug aan het begin van de Vlaamse Ardennen. Tegenover de kerk staat een meer dan 200 jaar oude afspanning, die onlangs is overgenomen door een vastgoedontwikkelaar. Op de plaats van de vroegere paardenstallen kwam een restaurant, dat wordt uitgebaat door manager Luc Van Oostende, die Philippe Grootaert aannam als chef-kok. Van Oostende maakte naam en faam in Gentse brasserieën als Pakhuis en Café Theatre. Grootaert was de man achter eethuizen zoals Chez Philippe, Le Petit Zinc en Le Zinc.

In Oud Munte doet de chef de Frans-Belgische burgerkeuken eer aan met vrij eenvoudige, lekkere gerechten. Hij nam specialiteiten mee zoals gepocheerd ei op toast met rodewijnsaus (13 euro), gekonfijte lamsschouder (54 euro voor twee) en kraaibiefstuk met rodewijnsaus en sjalotten (25 euro). Het wijnaanbod omvat veel Belgische wijnen. Er is een keuze aan wijnen per glas, maar de kwaliteit is wisselvallig, waardoor de bezoeker het beste zelf een flesje kiest.

Als voorgerechten kozen wij garnaalkroketten (15 euro) en een verzorgde vitello tonnato (16 euro). De garnaalkroketten waren aangekocht en hadden een mooie korst en een smakelijke maar melige vulling, met weinig volledige garnalen, en waren opgediend met een garnituur van gefrituurde peterselie en salade. De sneden sappig, mals kalfsvlees van het tweede voorgerecht kwamen met tonijnmayonaise, zwarte olijven, krokante pijnboompitten en carpaccio van radijs. De twee hoofdgerechten waren met de hand gesneden steak tartaar, opgediend met prima frieten en gemengde salade (21 euro) en drie verse, in boter gebakken sliptongetjes met salade en frieten (27 euro). Om in stijl af te sluiten, was er dame blanche met boterzacht ijs, chocoladesaus en koek, maar zonder geslagen room (8 euro).

De exploitanten van Oud Munte nemen geen risico en blijven weg van de grote gastronomie of vernieuwing. Wij proefden smakelijke, vertrouwde kost, die op tafel kwam tegen verteerbare prijzen. In het aan de straatkant gelegen dorpscafé zijn bezoekers de hele dag welkom om lokale brouwsels te proeven, zoals een Gijzelaark van de microbrouwerij Gijzenzele, jenevers uit Balegem en gin van stokerij De Stoop.

Oud Munte

Munteplein 7

9820 Merelbeke

Tel. 09/278.90.93

Dinsdag en woensdag gesloten

www.oudmunte.be

Kader: oud dorpscafeetje

Onthaal en bediening: in brasseriestijl

Keuken: eenvoudige gerechten uit de Frans-Belgische keuken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content