Slimme integriteitscontrole

© Getty Images/iStockphoto

Sentea, een spin-off van Universiteit Gent en het onderzoekscentrum imec, ontwikkelt uitleestoestellen voor integriteitscontroles.

Steeds meer constructies en machines worden voortdurend gemonitord om schade vroegtijdig te kunnen ontdekken, en zo grote herstellingskosten en inkomstenverlies te voorkomen. Via die monitoring kan ook de belasting in industriële installaties permanent worden gemeten. Volgens MarketsandMarkets groeit de markt van structurele integriteitscontrole tussen 2018 en 2023 van 1,48 miljard naar 3,38 miljard dollar. Strengere overheidsvoorschriften, de opkomst van de digitalisering van machines en productiemiddelen, en big data ondersteunen mee die evolutie.

Sentea werd in 2018 opgericht met de financiële steun van de investeringsvehikels Fidimec, Finindus, PMV en QBIC II. Samen met het eigen kapitaal van de oprichters Karsten Verhaegen, Thijs Spuesens en Ronny Bockstaele werd zo 1,6 miljoen euro opgehaald. Een nieuwe kapitaalronde in de loop van 2020 moet de opstart van de productie en de uitbouw van de commerciële activiteiten ondersteunen.

“Glasvezelsensoren op basis van siliciumfotonica (een revolutionaire technologie voor de verwerking van optische signalen, nvdr) zijn ideaal voor structurele integriteitscontrole”, zegt CEO Karsten Verhaegen. “Onze uitleestoestellen integreren alle optische functies in één siliciumchip, waardoor ze uiterst nauwkeurig, compact en robuust zijn. Siliciumfotonica is bovendien zeer kosteneffectief. Daardoor zullen onze apparaten tot zo’n tien keer minder kosten dan de traditionele toestellen die vandaag op de markt zijn.”

Het jonge bedrijf telt zes medewerkers en bevindt zich nog in de productontwikkelingsfase. “Met een aantal grote spelers uit verschillende branches zijn we een traject in productvalidatie gestart”, vertelt hij. “Onze oplossingen kunnen worden ingezet voor bruggen, gebouwen, grote stalen of betonnen constructies, windturbines en boorplatformen, schepen en treinen. Maar ook in de staal- en chemische industrie bieden ze een belangrijke meerwaarde.”

Ondernemers tekenen hun zakenidee weleens op een bierviltje. Elke week stellen we een starter voor aan de hand van zo’n startersviltje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content