“Slechte conjunctuur is een meevaller”

Luc Huysmans senior writer bij Trends

In deze moeilijke tijden is vastgoed aantrekkelijker voor investeerders. Serge Fautré, de opvolger van Bernard Cardon de Lichtbuer bij Cofinimmo, ging daarom lekker skiën in plaats van de vakbeurs in Cannes te bezoeken.

“Onze grootste meevaller? De slechte conjunctuur,” antwoordt chief executive officer Serge Fautré van de grootste Belgische vastgoedbevak Cofinimmo resoluut. “Daardoor wordt vastgoed aantrekkelijker voor investeerders. Maar de malaise is ook een tegenvaller, want op iets langere termijn heeft die ook gevolgen voor onze resultaten.”

Fautré kwam een jaar geleden over van de internetdivisie van Belgacom, waar hij financieel directeur was. Bij Cofinimmo volgde hij Bernard Cardon de Lichtbuer op, een monument in de vastgoedsector. “Dat was een immens voordeel. Cofinimmo had al een strategie: groei, meer diensten aanbieden en zelf projecten ontwikkelen. Die strategie brengen we zo ethisch en transparant mogelijk in de praktijk. Sinds vorig jaar ben ik er nog meer van overtuigd dat dit de goede koers is. Ik moest alleen een paar kleine aanpassingen doen. Ik wil bijvoorbeeld korter op de bal spelen, de mensen vlugger laten reageren.”

De opname in de Bel20-index beschouwt hij als een beloning. Ook buitenlandse investeerders reageren positief op het Cofinimmo-verhaal: 20 % omzetgroei in 2002, 10 % winsttoename en een leegstandspercentage van amper 3 %. Hun aandeel in het kapitaal steeg van 15 % naar ongeveer 25 %.

De 42-jarige Brusselaar studeerde economie in Louvain-la-Neuve, haalde een MBA aan de University of Chicago en begon in New York bij de Britse J. Henry Schroder Bank. “Ik ben in Canada geboren en heb ook de dubbele nationaliteit. Ik ben een voorstander van de Angelsaksische waarden. De Europese en Amerikaanse cultuur hebben veel van elkaar te leren.”

In 1985 keerde Fautré terug naar België, waar hij zeven jaar voor Citibank werkte. Na een tussendoortje bij Glaverbel belandde hij in het directiecomité van JP Morgan. In 1999 stapte hij over naar Belgacom, waar hij een eventuele beursgang moest helpen voorbereiden. Via de overname van de Franse internetprovider Infosources kwam die er onrechtstreeks toch, maar intussen werd die divisie opnieuw verkocht. “Ik besef nu hoe wijs de beslissingen van John Goossens toen waren. Hij stond onder enorme druk om meer te riskeren, meer te investeren in het internet – ook van mij, want iedereen geloofde toen in de nieuwe economie. Cash is king, dat besef ik nu nog beter.”

Fautré is een familieman, die tijdens de krokusvakantie de voorkeur gaf aan een skireis met het gezin boven de aanwezigheid op de vakbeurs in Cannes. “Ik heb bij Cofinimmo geleerd dat het verschil tussen een goed en een slecht bedrijf de kwaliteit van de mensen is, en die sfeer is heel belangrijk. Wij zijn naar beurskapitalisatie even groot als Bekaert of Umicore, maar werken met slechts zeventig mensen. Teamgeest en je mensen vertrouwen en verantwoordelijkheid geven zijn het recept voor ons succes.”

Luc Huysmans

“Ik besef nu hoe wijs de beslissingen van John Goossens toen waren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content