SLAG VAN WATERLOO

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

GOED GEZELSCHAP.

Met het oog op de bouw en de exploitatie van het superzuiveringsstation in Brussel-Noord (een kostenplaatje van 40 miljard frank op twintig jaar) heeft Seghers Water zich laten omringen met gereputeerde partners. Samen met Besix (‘s lands grootste bouwfirma) gaat het milieubedrijf in zee met de Engelse combinatie United Utilities/Bechtel Water. Samen zullen ze een nieuwe slag van Waterloo uitvechten met de Franse nutsreuzen Suez Lyonnaise des Eaux en Compagnie Générale des Eaux.

Vooral de keuze van Bechtel Water dwingt respect af. Deze onderneming maakt deel uit van één der machtigste ingenieursbureaus ter wereld: Bechtel. Bechtel stelt in totaal 28.000 personen tewerk en haalde in 1997 een geconsolideerde omzet van 429 miljard frank. Onlangs sleepte de onderneming opdrachten in de wacht voor een gasproject in de Emiraten (49,4 miljard frank), de bouw van een autosnelweg in Kroatië (22,8 miljard frank) en een ontziltingsinstallatie in Abu Dhabi (13,5 miljard frank). Sinds haar ontstaan in 1898 heeft de groep zo’n 19.000 projecten – verspreid over 140 staten – opgeleverd. De belangrijkste referenties zijn de Kanaaltunnel, de Oakland Bay Bridge in San Francisco, de Transarabische pijplijn en het vliegveld van Hongkong. Behalve een houdstermaatschappij en een interne bank telt het ingenieursbureau ook zeven industriële eenheden, waaronder Bechtel Civic. Tot deze afdeling behoort ook Bechtel Water Technology, met zetel in Warrington (Engeland).

Samen met United Utilities – de fusie tussen Norweb en North West Water – beschikt Bechtel sinds 1996 over een ontwikkelingsmaatschappij in de waterbusiness: International Water Limited ( IWL). Vanaf februari 1997 verzorgt deze joint venture de distributie en de zuivering van het huishoudelijk water (4,6 miljoen inwoners) in Manila (Filipijnen) voor een periode van 25 jaar. Een project van 76 tot 114 miljard frank, inclusief de aanleg van 2217 kilometer pijpleidingen. Sinds september 1995 beheert IWL de zuiveringsinstallatie van Sidney (600.000 inwoners), ná financiering en bouw van het project (budget van 3,4 miljard frank). Hetzelfde zal gelden vanaf 1999 voor Fort William en Inverness (80.000 inwoners) in Schotland. Totale kostprijs: 1,9 miljard frank.

ERIC POMPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content